Кламер БГ - Новини: Властите в Москва коригираха нагоре данните за починалите от Covid-19 през април

Властите в Москва коригираха нагоре данните за починалите от Covid-19 през април

Коронавирус

|
Пет, 29 Май 2020г. 17:46ч.
Властите в Москва коригираха нагоре данните за починалите от Covid-19 през април

Властите в Москва публикуваха ревизирана версия на данните за починалите през април заразени с новия коронавирус, след като бяха критикувани, че първоначално обявеният брой е занижен, предаде Ройтерс.

Относително ниското равнище на смъртност в Русия продължава да повдига въпроси сред експертите както в страната, така и на Запад, като някои допускат, че правителството може да съобщава за по-малко починали от реалния им брой по политически причини. Руските власти категорично отричат тези твърдения и отдават ниското равнище на ефективността на въведени мерки за овладяване на епидемията.

Обявеният брой на починалите от Covid-19 през миналия месец в руската столица бе 636 - няколко пъти по-нисък от тези в други сравними градове с подобно разпространение на заразата. Тези различия породиха въпроси у критици, а също сред медии и роднини на някои от починалите.

Според ревизираната версия на московския департамент по здравеопазване броят на починалите през април е бил 1561, като сега в него са включени 756 човека, диагностицирани с коронавирус, но починали по други причини, и 169 души, за които се смята, че са имали коронавирус в организма си въпреки отрицателния тест. Този метод на преброяване ще отчита дори "противоречиви, съмнителни случаи", се казва в изявлението.

След промяната в бройката смъртността в Москва от вируса е между 1,4 и 2,8 на сто. Това ниво е много по-ниско от равнищата в градове като Ню Йорк и Лондон, отбелязаха здравните власти в руската столица.

Новата методология за отчитане не е прилагана досега за ревизиране на официалния брой починали от Covid-19 в Русия. Досега представители на московските власти, Кремъл и федералното правителство отстояваха верността на руските данни за коронавируса. Те казваха, че статистиката се основава твърдо на аутопсии и е много по-прецизна в сравнение с другите държави, отбелязва Ройтерс.

Рекорден брой нови смъртни случаи

По-рано в петък Русия съобщи за 232 починали от новия коронавирус в последните 24 часа - рекорден брой за денонощие, с който смъртните случаи в страната стават 4374.

Властите са установили 8572 нови случая на зараза и така броят на потвърдените случаи се увеличава на 387 623, което нарежда Русия трета в света по този показател след САЩ и Бразилия.

Една трета от жителите на Русия (32,8 на сто) смятат риска, свързан с епидемията, за преувеличен или виждат в нея измислица на заинтересовани лица, показва анкета на московското Висше училище за икономика, чиито данни цитира "Независимая газета".

Това показва, че независимо от мобилните връзки, интернет, Московската борса и т. н. голяма част от населението на Русия живее в Средновековието. "Щом не виждам нещо, значи го няма". За тези хора е по-лесно да повярват в чипирането и рептилоидите, отколкото в днешната руска реалност, коментира всекидневникът.

"Хората в Русия не вярват в коронавирусната заплаха, защото не вярват на властта", обяснява в заглавие "Свободная преса".

mediapool.bg