Кламер БГ - Новини: Русия поднови въздушните удари срещу Идлиб

Русия поднови въздушните удари срещу Идлиб

Свят

|
Нед, 09 Септ 2018г. 18:20ч.
Русия поднови въздушните удари срещу Идлиб

Русия поднови въздушните удари срещу последния бастион на бунтовниците срещу режима в Дамаск – провинция Идлиб, след като през изминалата нощ атаките бяха временно прекратени, съобщава АФП.

Това е втори ден на интензивни бомбардировки в района, след като тристранната среща в Техеран с участието на лидерите на Русия, Турция и Иран не даде резултат.

Базираният в Лондон Сирийски център за наблюдение на човешките права съобщи, че при новите въздушни нападения е загинало едно дете. Ранени са най-малко 6 души.

Бомбардировките се извършват в северозападната част на провинцията – в район близо до границата с Турция.

Според очевидци руските самолети са пуснали най-малко 60 барелни бомби.

Малко момиченце е станало жертва на възобновените удари на сирийската армия и руски части срещу последната територия, държана от бунтовниците в Сирия, съобщиха представители на спасителните служби, цитирани от Асошиейтед прес. Според доброволната организация за гражданска защита "Бели каски" детето е загинало при бомбардировка в Хобейт, провинция Идлиб.

Представител на организацията разказа, че хеликоптери на правителствените сили са хвърляли над селото варелни бомби.

Сирийският център за наблюдение на правата на човека съобщи за авиоудари на сирийски и руски изтребители по градовете Латамне и Кафр Зейта в съседната провинция Хама. Според организацията от ударите е пострадала болницата в Латамне и дейността й е била спряна.

Междувременно, американските медии, позовавайки се на представители на Пентагона, съобщиха, че части на морската пехота на страната се прехвърлят в американката база в Ет Танф в югоизточна Сирия след предупрежденията на Русия за готвен удар по ислямистите в района, съобщи Фокус.

Американската страна твърди, че в района се готви подготовка на силите на умерената сирийска опозиция за борба срещу ислямистките екстремисти. На място за целта са прехвърлени повече от 100 американски морски пехотинци.

В момента в Ет Танф, около която американците са установили 55 км. зона за деескалация на конфликта, се намират около 600 американски, британски и норвежки военнослужещи, както и представители на специалните служби на Йордания.

"САЩ не искат да воюват с руснаците, с правителствените сили на Сирия или с други групировки, които оказват подкрепа на Сирия в гражданската война. Но САЩ нямат намерение да се въздържат от използване на необходима и пропорционална сила за защита на войските на страната, коалициите и партньорите", заяви прессекретарят на Централното командване на Вашингтон подполковник Ърл Браун.

mediapool.bg