Кламер БГ - Новини: Русия подлага Донецка област на масиран обстрел, преди нова офанзива

Русия подлага Донецка област на масиран обстрел, преди нова офанзива

Война в Украйна

|
Пон, 11 Юли 2022г. 18:14ч.
Русия подлага Донецка област на масиран обстрел, преди нова офанзива

Разрушеният жилищен блок в Часов Яр

По-важните новини от поредния ден на войната срещу Украйна накратко:

Русия подлага градове в Донецка област на масиран обстрел, преди да започне нова офанзива в източния украински регион, заяви днес генералният щаб на въоръжените сили на Украйна.

18 души са били убити по последни данни при руския ракетен удар по жилищен блок в Часов Яр. Шестима човека са спасени и са разчистени 137 тона отломки. Пететажната сграда в града в Бахмутски район, Донецка област, бе поразена в събота вечерта.

Украинската армия обяви, че е превзела село Ивановка в южната Херсонска област. Украйна казва, че е започнала контранастъпление в Херсонска област. Снощи вицепремиерката на Украйна призова цивилните от Херсонска област спешно да се евакуират заради контраофанзивата.

Трима души бяха убити и 31 бяха ранени при руски обстрел на североизточния украински град Харков. При обстрела е поразена цивилна инфраструктура, включително търговски обект и сервиз за гуми. Сред десетките хора, които са били откарани в болници, има и две деца, съответно на 4 и на 16 години.

Покушение бе извършено тази нощ срещу назначения от Русия ръководител на окупирания Мелитополски район в Запорожка област, Югоизточна Украйна, Андрей Сигута. Сигута е невредим и продължава да изпълнява своите задължения. Нападателят, описан като украински диверсант, е бил убит.

Русия обяви, че с указ на президента Путин въвежда улеснена процедура за придобиване на руско гражданство за всички украинци, като по този начин разширява мярка, която до този момент важеше само за жителите на окупираните от руските части територии.

Подробностите по тези и други новини:

Русия подлага градове в Донецка област на масиран обстрел, преди да започне нова офанзива

Русия подлага градове в Донецка област на масиран обстрел, преди да започне нова офанзива в източния украински регион, заяви днес генералният щаб на въоръжените сили на Украйна, цитиран от Ройтерс.

18 души са били убити по последни данни при руския ракетен удар по жилищен блок в Часов Яр. Шестима човека са спасени и са разчистени 137 тона отломки, каза украинската спасителна служба.

Пететажната сграда в града в Бахмутски район, Донецка област, бе поразена в събота вечерта. Предишните данни бяха за 15 убити.

Русия отрича да взима под прицел цивилни при своята "специална военна операция" в Украйна, отбелязва Ройтерс.

Според украинския генерален щаб руската армия се подготвя за активизиране на военните действия по посока на Краматорск и Бахмут, съобщи УНИАН.

Заедно със съседната Луганска област, която вече бе превзета от Русия и подкрепяните от нея сепаратисти, Донецка област формира промишления регион Донбас, чието завладяване е една от основните цели на руската инвазия в съседната страна.

Украинският генерален щаб каза още, че руската армия подлага на обстрел с артилерия, ракетни установки за залпов огън и танкове района на Харков, предаде Ройтерс.

Във втория по големина град в Украйна са били поразени учебно заведение и къща - атаки, при което е бил ранен един човек, съобщи губернаторът на североизточната Харковска област Олег Синегубов, цитиран от Франс прес.

Сепаратистите от т. нар. Луганска народна република обявиха, че заедно с руската армия са превзели Богородичное, на двайсетина километра северно от Славянск, което според тях ще послужи като плацдарм за настъпление към този ключов украинска град в Донецка област, съобщи ТАСС.

Те твърдят също, че са установили контрол над още две селища в източната част на региона - Владимировка и Триполие.

След като превзеха на 3 юли Лисичанск - последния град в Луганска област, който оставаше под украински контрол - руските сили и сепаратистите настъпиха към Северск, на 20 километра на запад, откриващ пътя към Славянск и Краматорск, както и на юг към Бахмут, на юг, отбелязва ТАСС.

Украинската армия междувременно обяви, че е превзела село Ивановка в южната Херсонска област, предаде Ройтерс.

"Единственото останало от руските окупатори в Ивановка са ужасни спомени и "мъртва" военна техника", пише в изявлението.

Украйна казва, че е започнала контранастъпление в Херсонска област.

Твърденията на страните в конфликта не може да бъдат потвърдени по независим път.

Вицепремиерката на Украйна призова цивилните от Херсонска област спешно да се евакуират заради контраофанзива

Вицепремиерката на Украйна призова цивилното население в окупирания от Русия южен регион на Херсон да се евакуират спешно, тъй като въоръжените сили на Украйна подготвят контраатака там, съобщи Ройтерс.

Украйна загуби контрол над по-голямата част от черноморския регион на Херсон, включително едноименната столица, през първите седмици след нахлуването на Русия на 24 февруари.

"Ясно е, че ще има сражения, ще има артилерийски обстрел... и затова призоваваме хората да се евакуират спешно", заяви вицепремиерката Ирина Верешчук по националната телевизия.

Тя заяви, че не може да каже кога точно ще започне контраофанзивата.

"Знам със сигурност, че не трябва да има жени и деца и че те не трябва да се превръщат в жив щит", каза тя.

Руските власти в Херсон твърдят, че искат да проведат референдум за отделяне от Русия, но все още не са определили датата за вота. Кремъл твърди, че бъдещето на региона трябва да се определя от жителите му.

Херсонската област включва град Херсон, който преди войната е имал население от близо 300 000 души. В момента не е известно колко от жителите на града все още са там.

Трима убити и 31 ранени при руски обстрел на Харков

Трима души бяха убити и 31 бяха ранени при руски обстрел на североизточния украински град Харков, предаде Ройтерс, като се позова на изявление на украинския областен управител на Харковска област Олег Синегубов.

Кметът на Харков, който е вторият по големина град в Украйна, написа в Телеграм, че при обстрела е поразена цивилна инфраструктура, включително търговски обект и сервиз за гуми.

Областният управител Синегубов изтъкна, че това не са обекти от военно значение и че сред десетките хора, които са били откарани в болници, има и две деца, съответно на 4 и на 16 години.

"Няколко снаряда улучиха частни домове. Бяха унищожени също така гаражи и автомобили. Избухнаха и няколко пожара", информира областният управител.

Русия, чиито войски нахлуха в Украйна на 24 февруари, отхвърля обвиненията, че нейните сили атакуват цивилни обекти, отбелязва Ройтерс.

Харков, който се намира близо до руската граница, още в началото на войната пострада от масирани бомбардировки, след което там настъпи относително спокоен период. През последните седмици обаче градът отново е подложен на обстрел.

Руските тежки оръжия са осем пъти повече от украинските

Броят на руските тежки оръдия е осем пъти по-голям от украинските, което поставя Украйна в много неизгодно положение. Това заяви днес на пресконференция в Киев говорител на Международния легион на Украйна, който е съставен от чуждестранни доброволци, предаде Ройтерс.

Говорителят Дамиан Магру подчерта, че за преодоляването на неравнопоставеността западните партньори трябва да пратят на Украйна още оръжия. "Навлизаме във фаза на войната, в която нашето изоставане от руските сили по тежки оръжия и артилерия се усеща много силно", каза той. Същевременно той отбеляза, че ракетните системи за залпов огън M142 HIMARS, дадени на Киев от Вашингтон, дават своя отпечатък върху бойното поле и "резултатите вече се виждат".

Магру изказа безпокойство за съдбата на чуждестранните доброволци, пленени в самообявилата се Донецка народна република, подкрепяна от Москва. Трима чужденци, сражавали се в други части на украинските въоръжени сили, са вече осъдени на смърт от сепаратистите.

Покушение срещу назначения от Русия ръководител на окупирания Метиполоски район

Покушение бе извършено тази нощ срещу назначения от Русия ръководител на окупирания Мелитополски район в Запорожка област, Югоизточна Украйна, Андрей Сигута, предаде ТАСС, като се позова на представители на окупационните власти.

Сигута е невредим и продължава да изпълнява своите задължения. Нападателят, описан от представител на окупационните власти като украински диверсант, стрелял по дома на назначения от Русия ръководител на Мелитополски район, е бил убит.

Сигута неведнъж е получавал заплахи в последно време.

През изминалите седмици бяха извършени покушения срещу редица представители на назначените от Русия власти в окупирани територии в Запорожка и Херсонска област в Южна Украйна.

Путин улеснява придобиване на руско гражданство за всички украинци

Русия обяви днес, че въвежда улеснена процедура за придобиване на руско гражданство за всички украинци, като по този начин разширява мярка, която до този момент важеше само за жителите на окупираните от руските части територии, предаде Франс прес.

"Гражданите на Украйна ще разполагат с възможност за придобиване на гражданство на Руската федерация по улеснена процедура", се казва в президентски указ на Владимир Путин, с който се въвежда процедурата.

Тази възможност вече може да се използва от всички граждани на страната. В началото на май тя се въведе за жители на Запорожка и Херсонска област, окупирани почти изцяло от руската армия. Властите, назначени от окупационните сили там, вече обявиха, че работят за провеждането на референдуми за анексиране към Русия. Москва също така вече предостави възможност за придобиване на руско гражданство и за жителите на Донецка и Луганска област, които Кремъл призна за независими републики по-рано през годината, проправяйки тогава пътя за инвазията си в Украйна, започнала на 24 февруари.

Русия е обвинявана, че издава руски паспорти в съседните на нея страни, за да затвърди влиянието си там. Преди Украйна тя предприе подобни стъпки в сепаратистките райони Южна Осетия и Абхазия в Грузия, както и в Приднестровието, в Молдова. Украйна, Грузия и Молдова са бивши съветски републики, които имат прозападни амбиции.

mediapool.bg