Кламер БГ - Новини: Русия не бива да се смята да правоприемник на Съветския съюз, твърди член на КС

Русия не бива да се смята да правоприемник на Съветския съюз, твърди член на КС

Свят

|
Пон, 17 Фев 2020г. 16:01ч.
Русия не бива да се смята да правоприемник на Съветския съюз, твърди член на КС

Съдията от руския Конституционен съд Константин Арановски публикува (.pdf) мнението си, че Руската федерация не бива да се смята за правоприемник на "незаконно създадената държава" СССР. Руската федерация трябва да има конституционен статус на държава, несвързана с "репресивно-терористичните деяния" на съветските власти, пише съдията в допълнение към постановлението на КС за възстановяване на жилища, иззети през годините на репресии в Съветския съюз, съобщи в. "Комерсант".

Арановски заявява, че Русия "заменя на своя територия държава, веднъж незаконно създадена, което я задължава да се съобразява с последствията от своята дейност, включително политическите репресии".

Съдията е на мнение, че предвидената със закон реабилитация на жертвите на репресии не е възмездие за вреда, нанесена от виновника. Според Арановски Русия не бива да поема върху себе си вината за това, тъй като вината на социализма по отношение на "репресиите и други непростими злодеяния...е безмерна и в буквалния смисъл непосилна".

В Кремъл не са съгласни със становището на Константин Арановски, че Русия не бива да се разглежда като правоприемник на Съветския съюз. "В конкретния случай оставяме това без коментар и изхождаме от това, че Русия и де юре, и де факто, се явява правоприемник на Съветския съюз", заяви в понеделник Дмитрий Песков, прессекретар на президента Владимир Путин. Той подчерта, че става дума за лично мнение на съдията.

mediapool.bg