Кламер БГ - Новини: Русия иска 23 490 долара за откраднати български архиви

Русия иска 23 490 долара за откраднати български архиви

България

|
Вт, 25 Окт 2016г. 12:05ч.
Русия иска 23 490 долара за откраднати български архиви

Русия иска 23 490 щатски долара за 13 500 страници от така наречените "трофейни архиви", които Съветската армия е изнесла в СССР по време на Втората световна война, съобщи "Дневник.бг", като се позова на доц. Михаил Груев, председател на държавната агенция "Архиви".

Българските архиви са изнесени в Москва през периода 1944 - 1945 г.

"Руснаците се държат, като при преговорите за газа. Те казват "ние сме ви ги снимали, но цената е 1.74 долара на страница и то на ксерокопие, а не на дигитално копие. Платете ги за да продължим да търсим", казва председателят на държавната агенция доц. Михаил Груев.

Той е отказал страната ни да плати тази цена и я определя като абсурдна.

България няма опис от който да е ясно, какво са отнесли със себе си съветските войски.

"Руската страна казва, дайте ни опис за да видим дали тези документи ги има при нас. Това е станало още през 2008 г.", разказа Груев.

Според него става въпрос за документи по финансовите репарации към съседните на България страни след Ньойския договор. Той е подписан от министър-председателя Александър Стамболийски на 27 ноември 1919 г. в кметството на парижкото предградие Ньой сюр Сен след Първата световна война.

Повече от 10 години българската държава се опитва да си върне архивите или поне да се сдобие с техни копия, но засега опитите й са без успех.

mediapool.bg