Кламер БГ - Новини: Русия изпраща войници и бойна техника в Беларус за съвместни учения

Русия изпраща войници и бойна техника в Беларус за съвместни учения

Свят

|
Нед, 13 Септ 2020г. 14:10ч.
Русия изпраща войници и бойна техника в Беларус за съвместни учения

Русия ще изпрати в Беларус войници от парашутно-десантната си дивизия в Псков за съвместни учения, съобщи в неделя руското министерство на отбраната. Новината идва в момент на нарастващо политическо напрежение в Беларус срещу президента Александър Лукашенко, срещу когото се надигнаха невиждани за страната масови протести след изборите миналия месец, които според много хора са били опорочени.

Русия изпраща 300 военнослужещи и около 70 единици бойна и специална техника на гвардейското десантно-щурмово съединение, съобщи руското Министерство на отбраната. Москва твърди, че става дума за планово учение, каквото се провежда всяка година от 2015 г. насам. По-рано от военното министерство в Беларус заявиха, че и Сърбия ще се присъедини към тактическите учения, в които ще се отработват "задачи по борба с тероризма".

Преди дни обаче сръбското министерство на отбраната замрази всякакви военни учения. Брюксел настоятелно препоръча на Белград да се откаже от ученията с Русия в Беларус, заяви сръбският военен министър.

"В съответствие с Плана за международната дейност за 2020 г., от 14 до 25 септември на Брестския полигон в република Беларус ще се състои плановото беларуско-руско тактическо учение "Славянско братство", което се провежда ежегодно от 2015 г.", се посочва в съобщението на руското МО. Уточнява се, че решението за провеждане на учението е било взето през октомври 2019 г.

Руските военни ще пристигнат на територията на Беларус с влак. В съобщението се казва, че след учението руските военни ще се завърнат в Русия.

Руският президент Владимир Путин не вярва, че протестните акции в Беларус ще доведат до свалянето от власт на Лукашенко, пише агенция "Блумъбрг", позовавайки се на пет близки до Кремъл източници. Те обаче са заявили, че Кремъл е поразен от мащабите на протестите в Беларус.

Москва няма доверие на Лукашенко, но не иска да допусне опозицията в Беларус да дойде на власт чрез улични протести. Затова Русия продължава да подкрепя Лукашенко, подтиквайки го към постепенно предаване на властта, отбелязва "Блумъбрг".

Путин поздрави Лукашенко с победата на президентските избори през август, а освен това сформира по негова молба резерв от служители на руските правоохранителни органи, които могат да бъдат изпратени в Беларус.

След изборите в беларуската телевизия дойдоха журналисти от руски държавни медии, а Лукашенко прие в Минск членове на руското правителство начело с премиера Михаил Мишустин.

На 14 септември Лукашенко ще проведе преговори с Путин в Сочи. Това ще е първата им лична среща след президентските избори в Беларус.

mediapool.bg