Кламер БГ - Новини: Отново стрелба в най-големия казахстански град (видео)

Отново стрелба в най-големия казахстански град (видео)

Свят

|
Четв, 06 Ян 2022г. 18:38ч.
Отново стрелба в най-големия казахстански град (видео)

Отново стрелба в най-големия казахстански град (видео)

Откъслечна стрелба все още се чува днес в района на площад "Република" в най-големия казахстански град Алмати, където безредиците не стихват. Очевидци потвърждават, че има убити, съобщи репортер на ТАСС.

Все още има стрелба, но вече е откъслечна. Бягащи откъм площада очевидци казват, че има както ранени, така и убити.

По-рано днес казахстанските военни поискаха чрез високоговорители участниците в размириците да напуснат площад "Република" и предупредиха, че ще открият огън. След това започна силна стрелба, съобщи репортер на ТАСС. Очевидци съобщиха и за експлозии.

По-рано те разказаха, че въоръжени лица в Алмати разграбват магазини и чупят витрини.

Тази вечер участниците в безредиците започнаха да се струпват около централния площад.

Министерството на вътрешните работи на Казахстан съобщи днес за 18 убити свои служители в сблъсъците с протестиращи, посочва Ройтерс. Преди това се съобщаваше за 13 убити служители на реда. Министерството на вътрешните работи съобщи също, че силите на реда са арестували 2298 протестиращи.

Протестите в Казахстан започнаха на 2 януари в градовете Жанаозен и Актау в Мангистауска област, където местни жители изразиха недоволство срещу високите цени на втечнения газ. След два дни избухнаха размирици в най-многолюдния казахстански град Алмати и други населени места, при които загинаха хора.

Президентът Касъм-Жомарт Токаев обяви извънредно положение в цялата страна за период от две седмици, а правителството подаде оставка. На заседание на националния Съвет за сигурност Токаев нарече участниците в погромите "терористи" и заяви, че се е обърнал за помощ към партньорите от Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС).

Президентът разпусна правителството, след което вчера военните се намесиха в най-многолюдния град в страната Алмати. Токаев нарече размириците "подкопаване на целостта на държавата".

Хора са се опитали да щурмуват няколко полицейски сгради през изминалата нощ, съобщи държавната телевизия "Хабар 24", цитирайки говорител на министерството на вътрешните работи. Сайтовете на казахстанските медии бяха недостъпни тази сутрин и няма ясна информация за ситуацията в страната, отбелязва ДПА. Жителите са призовани да останат на безопасни места и да избягват да излизат по улиците.

По-рано тази сутрин на главния площад на Алмати се стигна до сблъсъци между войници и протестиращи. Няколко бронетранспортьора и десетки войници на крак навлязоха тази сутрин на площада.

Казахстанската държавна телевизия съобщи, че националната банка на Казахстан е взела решение за преустановяване на работата на всички финансови институции. Почти в цял Казахстан е прекъсната връзката с интернет.

Според съобщения от днес в резултат от безредиците в Алмати има десетки загинали. Десетки участници в размириците бяха елиминирани, заяви днес полицията в града, предаде Ройтерс, като се позова на информационната агенция "Интерфакс".

Над хиляда души са ранени при демонстрациите в Казахстан през последните няколко дни, предаде Франс прес, като се позова на данни на казахстанското здравно министерство. Близо 400 от ранените са хоспитализирани. В интензивно отделение са 62 души.

Русия изпрати въздушни десантчици в Казахстан

Русия изпрати свои военни в Казахстан, съобщиха в четвъртък руски държавни осведомителни агенции, цитирани от ДПА. Въздушни десантчици са били разположени в централноазиатската бивша съветска република като част от миротворчески контингент на Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС), потвърди военният блок, доминиран от Москва.

ОДКС вече обяви тази нощ, че ще се съобрази с искането на Казахстан за помощ.

Контингентът ще бъде разположен в централноазиатската страна за ограничен период от време, "за да стабилизира и нормализира обстановката в страната", написа във Фейсбук арменският премиер Никол Пашинян.

Русия каза днес, че ще се консултира с Казахстан и други съюзници за възможни допълнителни мерки за подкрепа на "антитерористичната операция" и за деблокиране на инфраструктура от критично значение в бившата съветска република, където избухнаха размирици, съобщи Ройтерс.

"Ние считаме неотдавнашните събития в приятелска страна за опит, вдъхновен отвън, да се подкопае сигурността и целостта на държавата със сила, като се използват обучени и организирани въоръжени формирования", пише в изявление на руското министерство на външните работи.

Площадь Республики в Алматы

Видео: ТАСС pic.twitter.com/GuqcRAjGpr

— Медиазона. Центральная Азия (@mediazona_ca) January 6, 2022

Президентът разпореди разследване на причините за безредиците

Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев разпореди да бъде създаден разследващ екип за изясняване на причините за размириците в страната и привличане на виновните към отговорност, предаде ТАСС, като се позова на неговата пресслужба.

Следствената група ще включва представители на главната прокуратура, министерството на вътрешните работи, Комитетът за национална сигурност и други компетентни структури.

Назарбаев е главна мишена на гнева на казахстанците

Нурсултан Назарбаев, който вчера беше отстранен от поста председател на влиятелния Съвет за сигурност на Казахстан в момент на съпроводени с насилие улични протести, има доминираща позиция в своята огромна централноазиатска страна, производителка на петрол, още отпреди разпадането на Съветския съюз през 1991 г., пише Ройтерс.

Някои протестиращи скандираха лозунги против 81-годишния бивш президент при продължаващите от дни размирици, избухнали заради покачването на цените на горивата, което доведе вчера до оставката на правителството.

Въпреки че се оттегли от президентския пост през 2019 г. и предаде властта на избран от него наследник, Назарбаев продължи да бъде същинската власт в страната. Президентът Касъм-Жомарт Токаев обяви в предавано по телевизията обръщение вчера, че вече поема ръководството на Комитета за държавна сигурност, но не спомена нищо за Назарбаев, който не е бил виждан или чуван от дни.

Назарбаев управляваше Казахстан с твърда ръка почти три десетилетия, привличайки чуждестранни инвестиции за стотици милиарди долари в енергийния и металургичния сектор и постигайки умел баланс в отношенията с могъщите съседи Русия и Китай.

Бившият металург обаче не търпеше никакво несъгласие и си навлече критики от западни страни и правозащитни организации, които го обвиняваха, че отстъпва от постсъветските демократични свободи. Смята се, че семейството му контролира голяма част от казахстанската икономика.

Роденият през 1940 г. Назарбаев се издига в редиците на комунистическата партия, като става член на Политбюро през 1990 г., малко преди разпадането на Съветския съюз.

Той спечели симпатиите на много казахстанци с практичните си обещания за стабилност и благополучие в един несигурен централноазиатски регион, граничещ с Афганистан и разтърсван от радикален ислям, местни кланове, етнически напрежения и наркотрафик.

"Ние бяхме поколение със стоманен характер, несломима воля и целеустременост", каза веднъж той по време на посещение в град Темиртау, където се намирал металургичният комбинат, в който работил някога. "Тези качества ни позволиха да се справим дори с най-трудните задачи и да покорим всеки връх."

След независимостта той спечели похвали от Запада, като доброволно се отказа от ядрения арсенал на страната. Той изостави усилията за реинтегриране на икономиката с тази на Русия и назначи реформатори, които изградиха силна финансова система.

Назарбаев казваше, че е необходим чуждестранен капитал за спасяване на изпитващата затруднения промишленост в постсъветския период. Мнозина смятат, че той има заслуга за значителния икономически растеж и за това, че до голяма степен е избегнал социалните напрежения, засегнали по-бедните съседни страни, поне в първите две десетилетия от своето управление.

През 2010 г. той получи титлата "Водач на нацията", след като парламентът му даде имунитет от наказателно преследване и право да оформя политиката дори след своето оттегляне.

Той също така построи нова столица в северните степи - Астана, по-късно преименувана на Нур Султан в негова чест.

Критиците дълго време обвиняваха Назарбаев, че е назначил свои роднини и съюзници на важни постове в управлението и промишлеността и че е потискал медийните свободи. В Казахстан никога не е имало избори, които да са били оценени като свободни и честни от международни наблюдатели. Назарбаев има три дъщери - Дарига, Динара и Алия, но няма синове.

mediapool.bg