Кламер БГ - Новини: Русия и Турция създават демилитаризирана зона в Идлиб

Русия и Турция създават демилитаризирана зона в Идлиб

Свят

|
Вт, 18 Септ 2018г. 14:17ч.
Русия и Турция създават демилитаризирана зона в Идлиб

Русия и Турция се споразумяха да създадат демилитаризирана буферна зона в сирийската провинция Идлиб, която ще разделя сирийските правителствени сили от бунтовническите сили. Съобщението направи руският президент Владимир Путин снощи след преговори с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган в Сочи.

Турски и руски военни ще патрулират в зоната, за да гарантират, че установеният в нея режим се спазва. По силата на споразумението всички тежки оръжия ще бъдат изтеглени от зоната, а "радикално настроените" бунтовници, включително "Джебхат ан нусра", ще трябва да се изтеглят от нея.

"Решихме до 15 октомври тази година да създадем по линията на съприкосновение демилитаризирана зона с ширина 15-20 км", заяви Путин.

Той каза, че по предложение на турския му колега до 10 октомври е планирано да бъде изведено от зоната тежкото въоръжение, танковете, реактивните системи за залпов огън, оръдията и минометите на всички опозиционни групировки, посочва ТАСС.

Контрол в демилитаризираната зона ще осъществяват подвижни патрулни групи на турските подразделения и подразделения на руската военна полиция. Предвижда се възстановяване на транзитното движение по трасетата Алепо - Латакия и Алепо - Хама не по-късно от края на годината, пак по предложение на турската страна, каза Путин.

Руският държавен глава подчерта, че Русия и Турция работят усилено за решаване на кризата в Сирия, укрепване на режима на прекратяване на огъня и подобряване на хуманитарната ситуация.

"Убеден съм, че с това споразумение избегнахме опасността от голяма хуманитарна криза в Идлиб", заяви на свой ред Ердоган.

След като двамата президенти се договориха за създаването на демилитаризирана зона, руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че нова военна операция в Идлиб няма да има.

Турският печат: "Руска спирачка за Асад", "Формулата на Турция беше приета"

"Кризата в Идлиб - решена", пише в заглавие във вторник турският в. "Йени шафак". Според изданието срещата на Ердоган и Путин е произвела "решения, от които мирните граждани в Идлиб и целият свят ще си отдъхнат". Двамата са се договорили примирието да продължи и да не се пристъпва към военна намеса, пише вестникът.

"Йени шафак" отбелязва, че в изявление пред журналисти след срещата си с Путин Ердоган е заявил, че според плана бунтовническите сили ще останат там, където са, а радикалните групи няма да могат да действат в този район.

"Безкръвно решение в Идлиб", гласи заглавието по същата тема на в. "Стар". Печатното издание отбелязва, че споразумението, постигнато между двамата президенти вчера за демилитаризирана зона в Идлиб се отнася до сигурността на четири милиона души.

"Ердоган наложи исканията на Турция в Сочи", пише в. "Сабах". Според проправителственото издание постигнатата в Сочи договореност е "огромна победа за Турция".

"Миллиет" отбелязва, че цял свят е следял из късо срещата на Путин и Ердоган в Сочи, която е продължила час и петдесет минути на четири очи, а след това са се включили и делегациите за разговори, проточили се още час и 25 минути.

"Тюркие" окачествява постигнатата договореност като "руска спирачка за режима на Асад", след като двамата лидери се договориха в Сочи да не бъде предприемана военна офанзива в Идлиб, а сирийските бунтовници да останат.

"Формулата на Турция беше приета", пише и "Хюриет". Вестникът цитира още думите на Ердоган, че районите в Сирия, където има терористи, не се изчерпват с Идлиб и че "най-голямата заплаха, повече и от тази в Идлиб, е присъствието на ПДС/СЗН на изток от р. Ефрат". "Тези терористични тресавища трябва да бъдат пресушени", подчерта турският президент, имайки предвид сирийската кюрдска Партия на демократичния съюз и нейната милиция Сили за защита на народа, които според Анкара са свързани с Кюрдската работническа партия (ПКК).

Край на кръвопролитията?

Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган успяха да се разберат как да бъде избегната военна операция в Идлиб - последната от четирите сирийски зони за деескалация, която още не се е върнала под контрола на Дамаск, обобщава руският "Комерсант" вчерашните преговори между руския и турския лидер.

Според негови източници най-трудната част от изпълнението на меморандума е как да се организира изтеглянето на радикалните групировки от Идлиб.

Срещата в Сочи успя да спре кръвопролитията между десетки хиляди сирийци - опозиционери и лоялни към властите. Това е позитивна стъпка в отношенията на Русия със силите на сирийската революция, коментира Фатех Хасун, един от водачите на въоръжената опозиция. Но той предупреждава, че ще е трудно да се изпълни договореното, тъй като някои въоръжени групировки може да отхвърлят меморандума.

Лидерът на извънпарламентарната Партия за изграждане на сирийската държава Луай Хюсеин допуска, че договореното в Сочи е временно решение и Дамаск рано или късно ще си върне Идлиб.

"Нито Дамаск, нито силите, лоялни към него, нито руснаците ще оставят "островче за сигурност" извън контрола на сирийската армия и няма да позволят в региона да останат незаконни оръжия. Същевременно договореностите от Сочи ще осигурят възможност за справяне с терористите, включително с Джебхат ан Нусра", казва той пред "Комерсант".

"Компромисът, намерен в Сочи от руската и турската страна, включва няколко важни и взаимосвързани аспекта", пише "Известия". Първо, предвиждат се мерки за разграничаване на умерената опозиция от терористите. Предстоящото засилване на турските наблюдателни постове и разширяване на безопасната зона по принцип се очаква да премахнат заплахата от терористични атаки срещу руските военни бази и сирийските части. Терористичните организации, разделени от мирното население и от умерената опозиция, в бъдеще може да бъдат ликвидирани с тясно координирани действия на турските, сирийските и руските власти.

Второ, трябва да бъде стимулиран политическият процес. Тук цялата тежест пада върху плещите на турците - тъкмо те трябва да убедят възможно най-голям брой въоръжени бунтовници да преговарят със сирийското правителство, отбелязва изданието. Според него в очите на Турция въпросът за Идлиб включва и съображения за ситуацията извън Сирия. "Всякакви враждебни действия срещу терористичната организация в Идлиб може да активизират мрежата от нейни привърженици и симпатизанти в самата Турция, а тази мрежа бездруго видимо укрепна през последните години", пояснява "Известия".

Интригата с офанзивата срещу Идлиб получи неочаквана развръзка - офанзива няма да има. Русия обеща това на Турция. Засега обаче не е ясно какво е получила Русия в замяна, изтъква "Взгляд".

Електронният вестник разсъждава дали "печалбата ще бъде финансова и турският пазар ще се отвори за руски стоки" или пък "духовна" - ако Москва "смени Идлиб срещу Константинопол" и "патриарх Вартоломей приключи с опитите да отцепи украинската църква от Руската православна църква".

"Ердоган търси средата между Русия и Запада. Ситуацията в Сирия принуждава Турция да се обърне към САЩ", заявява в заглавие "Независимая газета". Всекидневникът цитира призив на турския лидер във в. "Хюриет" "всички заедно да вземем мерки срещу терористичните групировки сред опозицията" в Сирия. Ердоган посочва също, че трябва да бъде включено и американското ръководство, при все че договорката за зона за деескалация в Идлиб бе постигната единствено между Анкара, Москва и Техеран, се казва в материала.

През последните седмици Турция увеличи военното си присъствие в провинцията - Анкара се опасява, че при нападателни действия в региона към границите й ще се втурнат хиляди и хиляди бежанци, отбелязва вестникът.

"Турция много силно се тревожи, че силите на Башар Асад ще предприемат военна операция в Идлиб с подкрепата на Русия. Тя реши да използва многовекторна политика, за да предотврати тази опасност", коментира Орхан Гафарлъ, политолог от Анкара.

По думите му "турският интерес - операцията в тази провинция да не се състои, съвпадна с интересите на западните държави. Европа например се вълнува много силно от бежанския проблем, защото при настъпление в Идлиб милиони може да нахлуят в Турция, а пък Анкара на свой ред да им отвори път към Европа".

"Турция се опитва сега да балансира между интересите на Запада и на Русия. Както разбирам, руската страна чудесно схваща, че международната общност може да реагира крайно негативно, ако Идлиб бъде превзет. Затова на дневен ред има куп идеи какво да се прави в тази провинция", добавя Гафарлъ.

Сирия и Иран приветстват споразумението

Дамаск приветства днес руско-турското споразумение за създаването на демилитаризирана зона в сирийската провинция Идлиб, предаде Ройтерс.

"Споразумението е резултат от интензивните преговори между Сирия и Русия", заяви служител на сирийското външно министерство, цитиран от сирийската агенция САНА.

Правителството "потвърждава, че ще продължи с войната си срещу тероризма, докато не бъде освободена и последната педя сирийска земя - било чрез военни операции или чрез примирие в страната", посочи още служителят.

Постигнатото вчера вечерта споразумение между Москва и Анкара за избягване на атаката на силите на Дамаск срещу сирийската провинция Идлиб е пример за "отговорна дипломация", заяви днес иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф, цитиран от Франс прес.

"Дипломацията работи", написа Зариф в Туитър, изтъквайки посещенията си в Дамаск и Анкара, а също така и срещата между президентите на Русия, Турция и Иран на 7 септември в Техеран.

mediapool.bg