Кламер БГ - Новини: Шпионски игри: Русия, Норвегия и Литва си размениха петима осъдени

Шпионски игри: Русия, Норвегия и Литва си размениха петима осъдени

Свят

|
Пет, 15 Ноем 2019г. 17:31ч.
Шпионски игри: Русия, Норвегия и Литва си размениха петима осъдени

Три страни – Русия, Норвегия и Литва – в петък за пръв път си обмениха граждани, осъдени за шпионаж. Сутринта стана известно, че литовският президент Гитанас Наудеса е помилвал двама осъдени в държавата му руснаци - Николай Филипченко и Сергей Моисеенко. След това директорът на руската служба за външно разузнаване Сергей Наришкин обеща Русия да предприеме огледални мерки, което бе сторено същия ден.

Както се очакваше, в схемата на обмена бе включен норвежецът Фруде Берг, задържан през декември 2017 г. в Москва по обвинение в шпионаж.

Също през 2017 г. Николай Филипченко и Сергей Моисеенко бяха осъдени в Литва за шпионаж в полза на Русия, отбелязва "Комерсант".

Филипченко е арестуван през 2015 г. при опит за транзитно преминаване през Литва. Обвинен е в опит да организира следене на тогавашния президент Далия Грибаускайте.

Моисеенко е бил задържан в Литва през 2014 г. Преди да пристигне там, той е имал двойно гражданство и според литовските власти е бил агент на руското военно разузнаване. Според разследващите той е предавал на Русия секретна информация за ВВС на Литва, за въоръжение, военни операции и учения, а също и мисиите по въздушния еър-полисинг на НАТО. Президентът Науседа прие решение за двамата руснаци, в съответствие с препоръките на комисията по помилванията.

Скоро след това руските медии съобщиха, че Москва се е съгласила да предаде литовския гражданин Евгений Матайтис (който също така има и руско гражданство), както и Арстидас Тамошайтис. Съдът призна, че първият е събирал и предавал сведения от военен характер, включително държавни тайни. Извършвал това от Калининградска област. Осъден е на 13 години лишаване от свобода при строг режим и е лишен от военно звание (бил е капитан от запаса трети ранг).

Арстидас Тамошайтис пък е задържан през 2015 г., докато руски гражданин му е предавал секретни документи. През пролетта на 2016 г. е осъден на 12 години лишаване от свобода.

В петък следобед от кабинета на литовския президент съобщиха, че двамата са върнати в Литва и пътуват към семействата си.

Разигралата се в петък сделка е тристранна, защото в нея участва и Норвегия. Тази схема позволи да се избегне сериозно влошаване на отношенията между Русия и Норвегия.

Фруде Берг, бивш офицер от граничната полиция на Норвегия, е задържан през 2017 г. в Москва по обвинения, че е участвал в "шпионски акции по събиране на сведения, съставляващи държавна тайна, във вреда на отбранителните способности на Русия". Той призна единствено, че няколко пъти е предавал или препредавал по пощата пликове с пари на руски лица, но отрече обвиненията да е събирал информация за руски ядрени подводници от Северния флот.

От кабинета на норвежкия министър-председател съобщиха в петък, че същата сутрин той е предаден на представители на кралството на територията на Литва. "От момента на неговия арест, ние последователно работихме за връщането на Фруде Берг у дома, в Норвегия, като свободен човек", заяви премиерът Ерна Солберг и благодари на литовските власти за сътрудничеството.

mediapool.bg