Кламер БГ - Новини: Русия "забавя" Туитър на своя територия

Русия "забавя" Туитър на своя територия

Свят

|
Ср, 10 Март 2021г. 11:56ч.
Русия "забавя" Туитър на своя територия

Руските власти обявиха днес, че "забавят" функционирането на Туитър в страната, като обвиниха американската социална мрежа, че отказва да премахне незаконни публикации за наркотици, самоубийство и с детска порнография, предаде Франс прес.

През последните седмици Москва все по-често критикува социалните мрежи и всемогъществото им в модерирането на съдържание, особено политическото, например призиви за участие в неразрешени протести в подкрепа на опозиционера Алексей Навални. Туитър обаче засега не е заклеймен за такива публикации.

"За да бъдат защитени руските граждани и тази онлайн услуга да бъде принудена да се съобрази с руската нормативна уредба, бяха взети централизирани мерки срещу Туитър от 10 март 2021 г., а именно забавяне на скоростта на услугата", се казва в изявление на руския надзорен орган на медиите и интернет Роскомнадзор.

"Забавянето ще действа в 100 процента от мобилните устройства и 50 процента от стационарните устройства", уточни органът, който има правомощия да блокира сайтове или онлайн ресурси в Русия.

Руските власти обвиняват Туитър, че не е премахнал съдържание, "което подтиква непълнолетни и малолетни към самоубийство, съдържа детска порнография или информация за употреба на наркотици", се казва в изявлението.

Роскомнадзор заявява, че е изпратил "над 28 000 първоначални и повторни искания за премахване на незаконни публикации и линкове" на американската компания от 2017 г., но безрезултатно.

Едно от конкретните обвинения към Туитър в Русия е, че не е реагирал на "призиви към непълнолетни и малолетни за масово самоубийство на 3 март 2021 г."

"Ако Туитър продължи да пренебрегва изискванията на закона, ответните мерки ще продължат съобразно правилника и може да се стигне до блокиране", заяви Роскомнадзор.

mediapool.bg