Кламер БГ - Новини: Русия експулсира полски историк

Русия експулсира полски историк

Свят

|
Пон, 27 Ноем 2017г. 14:16ч.
Русия експулсира полски историк

Полският институт за национална памет съобщи, че Русия е експулсирала един от неговите изследователи, специалист по историята на полско-руските отношения през 19-и и 20-век, предаде Франс прес.

Експулсирането на Хенрик Глебоцки от Федералната служба за сигурност на Русия /ФСС/ стана няколко седмици след като Полша експулсира руски учен, представител на Руския институт за стратегически проучвания, припомня агенцията. Варшава обвини руския учен, че вършел пропаганда в полза на страната си сред историци и журналисти.

Глебоцки, който се намираше в Русия от средата на ноември за проучване на руски архиви, беше задържан в петък в Москва, посочи полският институт в комюнике. "Беше му връчено решение на ФСС със заповед да напусне територията на Руската Федерация в рамките на 24 часа", се казва в комюникето.

Полският историк организира конференция в Санкт Петерсбург за съдбата на поляците, депортирани от Народния комисариат на вътрешните работи /НКВД/, предшественик на Комитета за държавна сигурност /КГБ/ по време на "Големия терор" през 1937 и 1938 година.

Глебоцки, който през уикенда се завърна в Краков, където живее, отказа да разговаря с АФП за експулсирането си.

Според Владислав Булхак, историк от Института за национална памет, това е първото експулсиране на полски учен от Русия откакто руските архиви бяха отворени за полски историци след падането на комунизма в Източния блок през 90-те години.

mediapool.bg