Кламер БГ - Новини: Русия е изправена пред свиване на средната класа и нарастващо неравенство

Русия е изправена пред свиване на средната класа и нарастващо неравенство

Свят

|
Съб, 25 Март 2023г. 13:11ч.
Русия е изправена пред свиване на средната класа и нарастващо неравенство

Сн. ЕПА/БГНЕС, архив

Средната класа в Русия ще се свие на фона на увеличаващо се неравенство през идните години, сочат данните от икономическо проучване, проведено от руски експерти, предаде Ройтерс.

Ограниченият потенциал за икономически растеж и западните санкции срещу управляващите в Москва, наложени поради руската военна инвазия в Украйна, потискат перспективите за социално развитие в Русия, показват резултатите от изследването.

То се базира на допитване, проведено през 2022 г. сред експерти от икономически институции, от бизнес и обществени организации и показва, че само комбинацията от растеж на икономиката в глобален мащаб и облекчаване на мерките срещу Русия може да доведе до нарастване на реалните доходи в страната и да ограничи бедността в нея.

Руската средна класа обаче ще бъде засегната в негативен план дори и да бъде снижен натискът на санкциите, е заключението на авторите на проучването.

Най-оптимистичната им прогноза сочи, че през 2030 г. реалните доходи на руснаците ще се повишат само с 2 на сто спрямо нивата от 2021 г., а делът на бедните хора в Русия ще спадне до 10.0 на сто спрямо 11.18 на сто през годината преди началото на руската инвазия в Украйна.

Броят на руснаците, които са част от средната класа в страната, обаче ще намалее, според най-оптимистичния сценарий, до между 14 на сто и 31 на сто от населението й през 2030 г.

В момента представителите на средната класа съставляват между една пета и половината от гражданите на Руската федерация, отбелязват авторите на проучването, цитирани от Ройтерс.

mediapool.bg