Кламер БГ - Новини: Русенска панелка превърна покрива си в поляна с цветя

Русенска панелка превърна покрива си в поляна с цветя

Greenpool

|
Пон, 16 Ноем 2015г. 17:25ч.
Русенска панелка превърна покрива си в поляна с цветя

Панелка в русенския квартал "Чародейка" превърна покрива си в зелена поляна с цветя и съседите в бл. 119 при желание може да правят и градински партита под звездите Това става

възможно с помощта на конкурса за малки зелени идеи "Направи си сам”, който през тази година подкрепи 24 зелени инициативи в цялата страна, съобщиха от организатора му екологичното сдружение "За Земята”.

Озеленяването на покрива е по инициатива на учителката по история и география Петя Михайлова, която заедно със съседите си се хващат нагледно да покажат как може да се разкраси една панелка. Зеленият покрив иска не толкова голямо финансиране, колкото повече ентусиазъм и усилия, а панелните блокове са изключително лесни за засаждане на трева и цветя, каквато е честата практика в Германия.

Освен че е по-красива гледка, екстензивният зелен покрив води до намаляването на цялостните разходи на сградата за климатизация - поне с 10%, както и за намаляването с 2% на разходите за електричество. Така се създава и допълнително пространство за почивка и отдих. Освен това озеленените покриви имат до три пъти по-дълъг живот от стандартните, тъй като предпазват сградните конструкции от ултравиолетови лъчи.

Зелен покрив се прави лесно като върху съществуващия се поставя битумна противокоренова хидроизолационна мембрана, а след това се полага слой геотекстил. Върху третия слой – почвеният, се засаждат треви, мъхове и билки, изискващи малка поддръжка. В повечето случаи поливане на растенията не се изисква.

mediapool.bg