Кламер БГ - Новини: Румяна Ченалова пред Биволъ: Важно е съдържанието на записите

Румяна Ченалова пред Биволъ: Важно е съдържанието на записите

Биволъ

|
Пон, 30 Ноем 2015г. 10:51ч.
Румяна Ченалова пред Биволъ: Важно е съдържанието на записите

Най-успешните удари срещу Мафията и в САЩ, и в Европа, са правени с разкрития от вътре, от хора, които познават системата, нейните тайни механизми, йерархията, финансовите потоци и сивите кардинали. Някои от тези хора се разкайват докато са част от структурата, други след като са отлъчени, но във всички случаи техните свидетелства са безценни и дълг на правоохранителните органи е да използват сведенията, които те могат да дадат.

Дали ще се случи нещо подобно в България след скандала Яневагейт? Ще има ли независимо разследване? Ще бъде ли привлечена Румяна Ченалова като свидетел за фактите, изложени в записите? Във всяка нормална държава такова разследване вече щеше да е в ход. Не и у нас, където се търси как да се замете истината, а не да се разкрие докрай.

От записите на разговори между Владимира Янева и Румяна Ченалова, публикувани от Биволъ стана ясно защо: цялата държавна машина функционира като една добре сговорена мафиотска организация. Част от тази организация до неотдавна беше и самата Румяна Ченалова, която преди няколко месеца беше низвергната, а вчера окончателно „опраскана“ от ВСС и изхвърлена от системата, защото счупи омертата за записите и призна, че те са били провеждани и тя е чула казаното в тях.

Но за какво правоохраняване може да се говори, ако лично премиерът, главният прокурор, шефът на ВАС, шефът на СГП и неизвестен брой членове на ВСС, които се сговарят помежду си, са част от тази мафиотска организация?

Интервюто с Румяна Ченалова ще бъде излъчено на няколко части. В първата част тя заяви, че е чувала казаното в записите лично от Владимира Янева. Двете съдийки са се срещали нееднократно и са споделяли „определени факти“ – потвърди тя. Ченалова заяви още, че няма никакъв сценарий и постановка за дестабилизиране на държавата и дискредитирането на главния прокурор.

Според Ченалова много лесно може да се поиска от Viber информация за съобщенията и обажданията, които ще потвърдят казаното. Тя е скептична дали това ще бъде направено.

Дали Ченалова е записала разговорите? Бившата съдийка отрича и смята, че те може да са били записани от службите или от частни структури. Не е важното кой ги е направил, а какво се говори и дали това е вярно – каза тя, и посочи, че главният прокурор е побързал да вмени на нея вина, че тя е направила записите, което издава едно голямо притеснение.

Вижте първата част на интервюто с Ченалова тук:

Интервюто води Димитър Стоянов

Следва…

bivol.bg