Кламер БГ - Новини: Румънският президент: Останете вкъщи, иначе след празниците ще ходим на погребения

Румънският президент: Останете вкъщи, иначе след празниците ще ходим на погребения

Коронавирус

|
Ср, 15 Апр 2020г. 14:17ч.
Румънският президент: Останете вкъщи, иначе след празниците ще ходим на погребения

В Румъния има вече над 7000 заразени с новия коронавирус. Броят на потвърдените случаи на Covid-19 нарасна с 337 за последните 24 часа, достигайки 7216 души, съобщи информационният сайт Зиаре.

Под интензивни грижи се намират 245 пациенти.

Оздравелите от болестта са 1217.

Смъртните случаи са се увеличили с 30 за последните 24 часа, достигайки 362.

В институционална карантина са 23 353 души, а 61 317 са поставени в домашна изолация и са под медицинско наблюдение.

На национално равнище са обработени 74 827 теста, съобщи Групата за стратегическа комуникация.

Северният окръг Сучава остава най-голямото огнище на коронавируса с 1763 заразени, а в столицата те са 824. Следват окръзите Нямц, Тимиш, Хунедоара и Арад, които имат по над 300 заразени с новия коронавирус.

Президентът Клаус Йоханис поиска анулиране на споразумение между министъра на вътрешните работи и Румънската партриаршия за раздаване на великденски хляб и Благодатния огън по време на празниците от доброволци и свещеници с подкрепата на силите на реда.

Президентът отбеляза увеличението на броя на заразените и починалите от Covid-19 и посочи, че Румъния няма нито една причина за отпускане, а точно обратното.

"Днес е първият ден от удължения срок на извънредното положение. За съжаление, нямаме никакви основания за отпускане", заяви президентът.

"Много пъти най-добрите намерения са създавали най-големите усложнения. Така е и с т.нар. споразумение между МВР и Румънската православна църква. Вероятно намеренията са били добри, но не е било разбрано какво се иска", посочи президентът, цитиран от БТА.

"Аз ви казвам това, което казва и Световната здравна организация: "Останете вкъщи!". В противен случай след празниците ще имаме погребения", предупреди румънският президент.

Той допълни, че на заседанието с премиера и министрите ще поиска от министър-председателя и министъра на вътрешните работи да преработят това споразумение и да бъде намерена формула, която отговаря на принципа "Останете вкъщи!".

mediapool.bg