Кламер БГ - Новини: Румен Радев: Може ли мафията да реформира съдебната система? Не.

Румен Радев: Може ли мафията да реформира съдебната система? Не.

България

|
Пет, 14 Авг 2020г. 19:49ч.
Румен Радев: Може ли мафията да реформира съдебната система? Не.

Разговор за конституцията и за бъдещето на България е възможен само след исканите от обществото оставки и провеждането на честни предсрочни избори, каза президентът Румен Радев, след като премиеррът Бойко Борисов предложи свикване на Велико Народно събрание и писане на нова конституция вместо незабавна оставка, за каквато настояват продължаващите втори месец протести .

"Премиерът Бойко Борисов предлага свикване на Велико народно събрание и серия от конституционни промени. Самият акт показва пренебрежение към конституцията. Член 159 от основния закон е катеогричен, че правото на инициатива за свикване на ВНС принадлежи на 160 народни представители и на президента. Не и на министър-председателя", каза Радев в обръщение към народа.

"Доверието в управляващото мнозинство е безвъзвратно загубено. Промените в кабинета не убедиха никого. Репресиите, провокациите и опитите да се неглижира недоволството потвърждават необходимостта от исканите оставки", добави той.

"Може ли партията държава, която методично погазва разделението на властите да инициира промени в конституцията? Моят отговор е не. Може ли партия, която вчера бойкотира парламентарния контрол, днес да предлага промени в конституцията? Отговорът е не".

"Може ли власт, която нарушава закона, не въвежда машинното гласуване и отхвърли електронното дистанционно гласуване, да организира честни избори? Отговорът е не. Може ли власт, която задуши свободата на словото да предлага дебат за бъдещето на България? Отговорът е не. Може ли мафията да реформира съдебната система? Отговорът е не. Може ли министър- председател, който превърна парламентарната република в автокрация, да предлага промени в конституцията? Отговорът е не", завърши президентът.

Малко преди изявлението на Радев секретарят по правните въпроси в президентството проф. Емилия Друмева коментира, че от предложенията на премиера само това за намаляването на броя на депутатите изисква свикване на Велико Народно събрание.

"Останалите предложения могат да бъдат приети от обикновен парламент. Явно фокусът е да има Велико Народно събрание", коментира пред БНР проф. Емилия Друмева, преподавател по конституционно право и бивш конституционен съдия.

Според нея няма посочена правна уредба и посочени мотиви за исканите промени.

"Писането на нова конституция не може да е дело на една партия. Това е работа на целия народ и заслужава обсъждане. Не следва един проект за изменение на конституцията да бъде внесен в такъв парламент с нисък рейтинг на доверие, който е на финала. Не бива да бъде захранван с едно такова сериозно начинание като промените в действащата Конституция", добави тя.

mediapool.bg