Кламер БГ - Новини: Румен Радев се срещна със сръбския си колега Александър Вучич в Цариброд

Румен Радев се срещна със сръбския си колега Александър Вучич в Цариброд

България

|
Нед, 23 Май 2021г. 17:32ч.
Румен Радев се срещна със сръбския си колега Александър Вучич в Цариброд

Ручен Радев и Александър Вучич

Инфраструктурата, инвестициите, образованието и проблемите на българското национално малцинство бяха във фокуса на разговорите на президентите на България и Сърбия.

Александър Вучич посрещна Румен Радев в Цариброд. Двамата разговаряха и с представители на българското малцинство в Сърбия, съобщава БНР.

София и Белград продължават да задълбочават сътрудничеството в различни области, посочи президентът Румен Радев:

"Имаме ясна визия как заедно да чертаем нашия общ европейски път".

Предстои делегация от българското икономическо министерство да посети Цариброд, за да се срещне с местната власт и с бизнеса на място.

"Така че да уговорим условия за бъдещо развитие и български инвестиции в региона. Като, разбира се, съм настоял да се направи всичко възможно на административно ниво, така че, българският бизнес, който идва тук, да се чувства защитен. Да може спокойно да развива дългосрочна дейност и да влага инвестиции тук на място", каза Радев.

На пресконференцията на двамата президенти беше засегнат въпросът за окончанията на българските женски фамилии в Сърбия. Тема, която сънародниците ни поставят от години. Сръбският президент Александър Вучич каза, че въпросът е решен в края на 2018 година.

"Всеки има право. Достатъчно е да отдели 10-15 минути, до отиде до Общината и да промени името си в съответния регистър. Въпросът е решен още през 2018 година със законов поднормативен акт. Готови сме по всякакъв начин да помогнем и на Димитровград и на Босилеград - да оставим хората да си избират имената, да решават как да организират живота си. Това не е проблем. Ако някой се опитва да създава напрежение към Сърбия, ще получите приятелски отговор, защото ние вас ви смятаме за братя и така ще бъде винаги", заяви Вучич.

По-рано днес Вучич посрещна Радев пред спортно-туристическия център в Цариброд. Двамата разговаряха на четири очи, след което се проведе среща на двете делегации. Българският и сръбският президент разговаряха и с представители на българското национално малцинство.

Това е втората среща на Радев и Вучич с българите в Сърбия, първата беше през 2018 година. Тогава Радев подчерта, че съдбата на националното ни малцинство е от изключителна важност за двустранните отношения между Белград и София, както и за европейската перспектива на целия регион. Александър Вучич обеща да подобри живота на българите в Сърбия.

След като преди 3 години двамата държавни глави направиха първа копка на паметник на светите братя Кирил и Методий в двора на училище в Цариброд, което носи името на славянските първоучители, днес Радев и Вучич откриха паметника на специална церемония.

Президентът Радев заяви, че България винаги е оказвала последователна помощ на Сърбия по нейния път към обединена Европа.

"Ние винаги сме подкрепяли пълноценния диалог между Белград и Прищина. Смятаме, че това е единственият път за решаване на спора. Българската позиция по този въпрос е обявена ясно. България е признала Прищина и тази позиция не подлежи на обсъждане“, каза българският президент, цитиран от БГНЕС.

Той обеща, че България ще продължи да прави всичко в рамките на ЕС диалогът между Сърбия и Косово да бъде стимулиран.

Радев посочи, че двете страни продължават да задълбочават своето сътрудничество, особено в областта на свързаността, така че от Белград до българската граница да се стига по-бързо. Работи се и за интерконектора между Сърбия и България, за да се осигури газова диверсификация.

Впечатление направи и фактът, че в училищния двор имаше стотици деца и възрастни хора, строени там вероятно от часове в очакване на двамата държавни глави. Заради топлото време на едно от българските момичета му прилоша, което наложи да му бъде оказвана лекарска помощ. Учениците пък държаха плакати с лика на Александър Вучич и скандираха неговото име като по заповед, напомняйки епохата на социализма, както се правеше и у нас на манифестациите на 1 май и 9 септември, предава БГНЕС.

mediapool.bg