Кламер БГ - Новини: Румен Радев: С изборните промени управляващите се стремят към служебна победа

Румен Радев: С изборните промени управляващите се стремят към служебна победа

България

|
Четв, 14 Фев 2019г. 13:03ч.
Румен Радев: С изборните промени управляващите се стремят към служебна победа

Промените в Изборния кодекс гарантират служебна победа за управляващите, коментира президентът Румен Радев в четвъртък.

"Управляващите явно вече дори не крият изкушението си да постигнат служебна победа чрез промените в този Изборен кодекс… Всичко това, което се случва – отказът да се спази законът и да се избере нов състав на Централната избирателна комисия (ЦИК), отказът да се ревизират избирателните списъци, да се премахне вторият протокол от секционните избирателни комисии, поредната отмяна и отлагане на машинното гласуване, тоталната отмяна на дистанционното гласуване са неща, които уронват демократичността и прозрачността на изборния процес“, коментира държавният глава.

ГЕРБ категорично отказа да смени състава на ЦИК, а с помощта на ДПС управляващата партия е на път да обезсмисли и преференциалния вот.

Не е нормално чужди посланици да информират правителството

Освен това Радев коментира, че едва вчера е бил запознат от службите със случая от 2015 г., когато бе отровен бизнесменът Емилиян Гебрев, и с превода на венецуелски капитали в България.

Той посочи, че не е нормално българското правителство да научава от чужди посланици какво се случва в България.

Президентът е бил запознат от главния прокурор, МВР и председателя на ДАНС с известното до момента, но каза, че няма да коментира, докато случаят не се уточни.

Радев уточни, че случаят е в ресора на изпълнителната власт, където са службите и МВР.

"Тревожен е всеки един такъв случай, който касае здравето и живота на българските граждани, както и надеждността на нашата банкова система, защото тя е основен критерий за допускането ни до чакалнята на Еврозоната", каза той.

Президентът не е съгласен с всички предложени посланици

По повод подписването на укази за назначаване на български посланици държавният глава отбеляза, че не трябва дипломатите да бъдат делени на наши и ваши, и допълни, че няма да подкрепи част от предложенията.

Преди ден стана ясно, че държавният глава и правителството все пак са стигнали до съгласие по някои назначения, но остават спорни места. https://www.mediapool.bg/prezidentat-i-pravitelstvoto-dogovoriha-novite-poslanitsi-news289841.html

Както Меdiapool съобщи миналата седмица, най-спорното назначение е на новия посланик в Париж. Засега този пост остава незает. Външно министерство беше предложило дипломатическата мисия там да бъде оглавена от сегашния зам.- министър Юрий Щерк. По неофициална информация президентът е настоявал за дипломата Петко Драганов, който е бил зам.-външен министър в кабинета на Симеон Сакскобургготски.

Засега в Париж няма да бъде назначаван нов човек и посланик там остава Ангел Чолаков.

Юрий Щерк заминава за Мароко, а Петко Драганов за Южна Корея.

Потвърдено е назначението на бившия служебен премиер Марин Райков в Лондон. В Ирландия пък заминава дипломатът Гергана Караджова.

Ради Найденов, който бе външен министър в назначения от президента служебен кабинет, ще представлява страната ни в Берн по предложение на Радев.

Президентът ще подпише указа и за назначаването на началника на кабинета на премиера Бойко Борисов Румяна Бъчварова за посланик в Израел.

За Словения е одобрен бившият депутат от БСП Младен Червеняков, който вече изкара един посланически мандат в Черна Гора.

mediapool.bg