Кламер БГ - Новини: Свои и чужди срещу министъра на вътрешните работи

Свои и чужди срещу министъра на вътрешните работи

България

|
Нед, 10 Юни 2018г. 17:15ч.
Свои и чужди срещу министъра на вътрешните работи

Заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки отправи в неделя остра критика към излъчения от ГЕРБ министър на вътрешните работи. Без да споменава изрично името му, евродепутатът от влизащата в управляващото мнозинство и в правителството партия заяви, че в МВР има системни грешки, вината за които не е на професионалното, а на политическото му ръководство.

Повод за критиките стана убийството преди дни в Ботевград на избягалия от затвора и неуспешно издирван в продължение на месеци Владимир Пелов.

"Не приемам смъртта на Владимир Пелов като малшанс. Струва ми се, че започва дастава една система от системно и последователно демотивиране на личния състав на министерството да си върши работата последователно, компетентно, с необходимите заградителни мероприятия.Да ни обясняват как не могат да осъдят издирван престъпник, избягал като на селска сватба от парадния вход на затвора, защото бил с брада и с качулка, е нелепо. Дори човек, който никога не се е занимавал с такава работа, би предположил, че престъпникът може би ще се опита да си промени външния вид.

В най-нискобюджетните филми, който избяга от затвора или си подстригва косата или я боядиса нещо, а тук нашите са изненадани, че бил сложил качулка“, коментира Джам базки в неделя пред БНР.

Той отчете и факта, че в РПУ Ботевград има сериозен недостиг на оперативни кадри, което също по думите му е отговорност на политическото ръководство на министерството.

"Защо има недокомплект? Първо, професията не е привлекателна. Второ, мотивацията на личния състав е на нула. Трето, професионалното ръководство, политическото ръководство на МВР не се справя с подготовката и с мотивацията на личния състав. Съвсем очаквано виждаме как служителите общо взето не се справят с поставените им задачи", каза Джамбазки.

По думите му, в работата на МВР „започват да се натрупват много грешки, които започват да стават система“.

Той припомни, че на няколко пъти се е наложило Специалните сили на Министерството на отбраната да влизат в операции за залавяне на престъпници.

Проблемът в МВР не е в професионалното, а в политическото ръководство на ведомството, каза евродепутатът и допълни, че „закриването на очите е вредно“.

В отговор на въпрос, той каза, че не е участвал в разговори за ремонт на правителството или смяна на вътрешния министър

след 30 юни, когато свършва българското европредседателство, и не знае дали такива разговори се провеждат.

Румен Петков: Убиецът на Пелов е агент на МВР

Малшанс за МВР е, че Валентин Радев е министър на вътрешните работи. Надявам се, че той съвсем скоро ще бъде преживян от вътрешното ведомство, каза в неделя пред БНР председателят на АБВ Румен Петков.

Марио Панчев – мъжът, който ликвидира избягалия затворник Владимир Пелов, но после сам почина от раните си, е бил агент на МВР., обяви бившият вътрешен министър от времето на тройната коалиция. Според него в момента ведомството е в катастрофално положение и ръководителят му Валентин Радев трябва да бъде сменен.

„Анализът (на случилото се с Пелов-б.р.) трябва да го прави друг министър. Да кажеш „Малшанс, ние тамън да го хванем и нашият агент го гръмна – защото починалият в „Пирогов” е агент на МВР (…) Той е в основата на свидетелските показания срещу застреляния престъпник Пелов, той е човекът, информирал МВР за редица неща”, възмути се Петков.

Според него мрежата на информаторите и помагачите на МВР е съсипана и затова ботевградските полицаи не са научили, че в един конкретен апартамент на свързан с избягалия затворник се купува 3 пъти повече храна и сметките скачат драстично без видим повод.

„Деморализирана е системата и обществото не желае да работи със системата в този й вид. Изводът от тази саморазправа е, че няма държава, престъпниците решават своите проблеми помежду си”, подчерта Румен Петков.

mediapool.bg