Кламер БГ - Новини: Румен Овчаров: Пристанище Росенец не е руски анклав

Румен Овчаров: Пристанище Росенец не е руски анклав

България

|
Пон, 26 Май 2014г. 12:26ч.
Румен Овчаров: Пристанище Росенец не е руски анклав

terminal-rosenetsТвърденията, че пристанищният терминал „Росенец“, заобиколен с висока ограда, бодлива тел, камери, ще се превърне в руски анклав е невероятна измислица, заяви представителят на държавата в „Лукойл” Румен Овчаров.

„Знам че в момента в терминала се извършват доста реконструкции във връзка с изграждането на новите мощности в Нефтохим. Това, което се говори, че българските териториални води ще бъдат дадени на частна руска компания, са небивалици. Как ще се случи това? Защо ги приказваме тези неща? Наистина ли си мисли някой, че ако българската част от тръбата започва 22 км навътре в Черно море, там ще се намери трета страна, която ще започне да доставя природен газ точно на това место? Не мога да вляза в тази дълбока схема на невероятните предположения. Не виждам нищо драматично“, заяви бившият енергиен министър в „Тази сутрин“ по бТВ.

Той подчерта, че няма правомощия да следи за злоупотреби с монополно положение.

„Задачата ми като представител на държавата в надзора на „Лукойл“ е да следя да няма спиране на производството, да няма намаление на производствените обеми, т.е. да се запазят работните места. През моето време се реализира най-голямата инвестиция не само в цяла България, но и в която и да било рафинерия в Европа. Затова може да се каже, че съм си изпълнил задълженията“, похвали се Овчаров.

Според него, в интерес на България е руснаците да ни плащат за транзит по тръбата, както в сключения през 2006 г. договор с „Газпром“ за транзитирания газ за Турция.
„Мислите ли, че България ще има полза да държи половината от тръбата празна, чакайки някой да доставя газ от имагинерен източник? Не е ли по-полезно, ако договорът ни с „Газпром“ е като този, който сключихме през 2006 година? Независимо какво количество транзитира Русия за Турция, ни плащат 90% от обема на тръбата. Тук става въпрос за интереса на България“, подчерта Румен Овчаров.

Той заяви, че писането на закони под диктовката на Москва е измислен проблем. „Първо във всяко междуправителствено споразумение по такива големи проекти, задължително има клауза, в която се казва, че държавата оказва пълно съдействие при изграждането на обекта. Сигурен съм, че и за „Южен поток“ има такъв текст. От това правим един политически случай. Една група търси тема, с която да покаже, че все още съществува“, коментира Овчаров. Той призна, че му е оказван натиск до американския и английски посланик докато е бил министър.

„Те бяха много активни по определени теми, които засягат интересите на едрия бизнес от техните страни. Посланик Байърли се интересуваше много от приватизиранията на киноцентъра. През 2006 г. вървяха едни съдебни процедури. Киноцентърът му беше темата, с която лягаше и ставаше. Имахме един неизгодно сключен договор „Делойт и Туш” за проекта АЕЦ „Белене“, според който компанията трябваше да получава огромни суми от разходи за централата. Когато се опитах да го променя, веднага пристигна посланикът на Великобритания, за да ми обясни, че това не бива да се случва“, уточнява бившият министър.

Според него, за да избегнат повишаването на цените на тока, управляващите в близките 3-4 месеца трябва да оптимизират плащанията към ВЕИ-тата, да извършат детайлна проверка дали мощностите отговарят на изискванията, да предоговорят условията на работа с американските електроцентрали и да насочат повече усилия към високотехнологичните комбинирани производства. Той подчерта, че ЕРП-тата не са главен виновник за поскъпването на електроенергията и предупреди, че популистките атаки срещу тях могат да ги доведат до колапс.

Maritime.bg – България