Кламер БГ - Новини: Руанда предложи да приеме 30 хиляди мигранти, продадени като роби в Либия

Руанда предложи да приеме 30 хиляди мигранти, продадени като роби в Либия

Свят

|
Четв, 23 Ноем 2017г. 19:33ч.
Руанда предложи да приеме 30 хиляди мигранти, продадени като роби в Либия

Правителството на Руанда предложи да приеме до 30 хиляди африкански мигранти, които бяха държани като роби от въоръжени групи в Либия, предаде ДПА.

Изявлението беше направено дни, след като американската телевизия Си Ен Ен излъчи запис, показващ продажба на африкански мигранти на търг. Те са купувани за робски труд в Либия, понякога за едва 400 долара.

"Предвид политическата философия на Руанда и собствената ни история, не можем да запазим мълчание, когато човешки същества биват малтретирани и продавани на търг като добитък", заяви външната министърка Луиз Мушикивабо. "Вратата ни е широко отворена", добави тя. "Руанда е малка, но ще намерим някакво място", увери министърката.

Страната от Източна Африка има население от 12 милиона души, припомня ДПА.

Еврокомисарят по вътрешните работи и миграцията Димитрис Аврамопулос определи като ужасяваща ситуацията с мигрантите в Либия, някои от които биват продавани като роби, и заяви, че така не може да продължава, предаде Франс прес. Сътрудничеството между Брюксел и Триполи предизвиква остри критики.

"Споделям напълно възмущението на френския президент", подчерта еврокомисарят по миграцията, изразявайки отвращението си от продажбата на мигранти. Вчера президентът Еманюел Макрон определи търговията с африкански мигранти като престъпление срещу човечеството и поиска да се вземат много по-строги мерки за разбиване на мрежите на трафикантите.

ЕС работи неуморно и на всички фронтове с международни партньори, за да открие устойчиви решения, увери Аврамопулос.

mediapool.bg