Кламер БГ - Новини: Решение на Съда на ЕС изостря напрежението между Варшава и Брюксел за върховенството на закона

Решение на Съда на ЕС изостря напрежението между Варшава и Брюксел за върховенството на закона

Европа

|
Вт, 06 Юни 2023г. 13:29ч.
Решение на Съда на ЕС изостря напрежението между Варшава и Брюксел за върховенството на закона

Збигнев Жобро

Брюксел изостри спора си с Полша по темата за върховенство на закона, след като най-високата съдебна инстанция на блока вчера потвърди, че Варшава е отказала да спазва правилата на ЕС за независимост на съдебната власт, заради което вече са ѝ били наложени глоби в размер на повече от половин милиард евро, пише в днешния си брой британският в. "Дейли телеграф“.

Разногласията за върховенството на закона възникнаха след завръщането на власт на полската националистическа партия "Право и справедливост" (ПиС) през 2015 година. Тогава тя започна да назначава лоялни на правителството съдии, а впоследствие Брюксел се усъмни, че полският Конституционен съд вече не е независим и безпристрастен поради "нередности" при назначенията в него, припомня британския в. "Гардиън“. През декември 2019 г. ПиС направи реформа, която не позволява на съдиите да поставят под въпрос законността на назначаването на други съдии.

След като през юли и през октомври 2021 г. полският Конституционен съд реши, че разпоредбите на договорите на ЕС са несъвместими с конституцията на страната, ЕК заведе дело срещу Варшава за нарушения на законодателството на ЕС. Вчера Съдът на ЕС (СЕС) се произнесе именно по това дело, като постанови, че полската съдебна реформа от 2019 г. е в нарушение на правото на ЕС.

Това беше поредният неуспех на управляваща националистическа партия и предизвика гнева на много поляци, които смятат, че демокрацията в страната им отслабва драматично, пише "Дейли телеграф". Тези настроения станаха повод за масовия антиправителствен протест, който се състоя в неделя във Варшава. Това може би беше най-голямата демонстрация в Полша след падането на комунизма, отбелязва вестникът и припомня, че през октомври предстоят парламентарни избори.

Според лидера на опозицията Доналд Туск, който призова поляците да излязат на улицата, в неделната демонстрация са се включили около 500 000 души.

"Лоша новина за правителството", обяви консервативният информационен портал "До Жечи“ (Do Rzeczy) по повод вчерашното решение на СЕС. Държавната телевизия Те Фау Пе (TVP) от своя страна заяви, че съдът "е превишил правомощията си" и "отново е атакувал Полша".

Решението на съдиите в Люксембург обаче беше приветствано от адвокати и други правни експерти, които се надяват, че то може да възстанови независимостта на съдебната система.

В. "Ню Йорк таймс" се спира в днешния си брой на начина, по който неделните протести във Варшава бяха отразени в полските медии. Държавната телевизия, която е много популярна в селските райони, осигуряващи електоралната база на ПиС, до голяма степен игнорира големите демонстрации, пише вестникът.

Въпреки това тя подробно разказа за шествие, организирано през април от правителството, в което участват едва няколко хиляди души, протестиращи срещу критики по адрес на папа Йоан Павел Втори, отправени по американска телевизия.

Резултатите от проучвания на общественото мнение показват, че ПиС, която управлява от 2015 г. насам, вероятно ще спечели парламентарните избори през октомври с голяма преднина. Това се дължи на гласовитата ѝ в защита на традиционните християнски ценности срещу "ЛГБТ идеологията", както и на честите ѝ атаки срещу ЕС, който описва като заплаха за полския суверенитет. Освен това неотдавна ПиС разшири програмата си за социални помощи за нуждаещи се семейства, посочва американското издание.

Полският правосъден министър Збигнев Жобро заяви, че вчерашното решение (СЕС) "не е написано от съдии, а от политици" и че то "представлява явно нарушение на европейските договори". Думите му показват, че Полша изостря тона си и че ще заведе контраиск, за да оспори съответствието на съдебното решение с договорите от 1957 г., които са правната основа на ЕС.

Еврокомисарят по правосъдие Дидие Рейндерс обаче каза, че въпросът е приключен. "Може да изразявате несъгласие с ЕК, но решението на СЕС решава въпроса окончателно", подчерта той.

Въпреки че Рейндерс посочи, че полската съдебна система "трябва да се приспособи по съответен начин“, това едва ли ще се случи, отбелязва "Ню Йорк таймс“. Дори и предвид факта, че миналия месец полският премиер Матеуш Моравецки призна, че реформите на Жобро “не са се оказали твърде добри“. Правосъдният министър има своя радикална дясна партия и с оглед на приближаващите избори за парламент, тя може да се окаже от ключово значение за формирането на коалиционно правителство, в случай че ПиС и основната опозиционна парти Гражданска платформа получат близки резултати, прогнозира "Ню Йорк таймс“.

mediapool.bg