Кламер БГ - Новини: Реформаторите пак предлагат прокуратура по румънски модел

Реформаторите пак предлагат прокуратура по румънски модел

България

|
Пет, 01 Юли 2016г. 14:00ч.
Реформаторите пак предлагат прокуратура по румънски модел

Реформаторският блок (РБ) отново ще внесе предложение за създаване на независима антикорупционна прокуратурата по румънски модел, обяви в петък съпредседателят на парламентарната група на коалицията Радан Кънев. Зад предложението ще застанат депутатите от ДСБ и от гражданския съвет на РБ.

Кънев подчерта, че България има нужда от независим заместник-главен прокурор, който да ръководи едно независимо антикорупционно звено. "Няма да допуснем замитане на реформата в прокуратурата под килима", каза лидерът на ДСБ и допълни, че предложенията за създаване за антикорупционно звено копират сегашния румънски модел.

Независимата антикорупционна дирекция на Румъния е основната причина за успехите й в борбата с корупцията по върховете на властта за последните 11 години. От 2012 година досега резултатите на Букурещ станаха видими и за Европейската комисия, което накара Брюксел да обмисля прекратяването на мониторинга върху румънското правосъдие.

На този фон за България все още се казва, че няма видими резултати.

Реформаторският блок предложи копирането на румънския модел в конституцията през миналата година, но това бе категорично отхвърлено от всички останали парламентарни групи.

Нова версия

В петък премиерът Бойко Борисов даде съвсем различно обяснение от главния прокурор Сотир Цацаров за забавянето на мисията на европейските прокурори в България, които извършват проверка на нашата прокуратура. В сряда Цацаров обясни, че забавянето с месец на проверка е било заради искането на България цялата информация около нея да бъде публична. Нещо, с което Брюксел така и не се съгласил.

По време на парламентарния контрол Бойко Борисов каза, че забавянето е било заради желанието на още един прокурор да се включи в мисията. Премиерът потвърди, че от понеделник до петък двама обвинители от Великобритания и по един от Германия, Холандия и Испания анализират прокуратурата.

"Днес експертите приключват (първата част от) проверката, вчера с правосъдния министър Захариева помолихме еврокомисаря препоръките и проверките да бъдат обявени публично, за да можем всички да се запознаем с тях", каза Борисов. Преди ден Захариева беше в Брюксел, откъдето обяви, че най-важните части от доклада на чуждите прокурори ще бъдат публични.

"Аз съм я поискал тази комисия по сътрудничеството с ЕК, тъй като нашите цели са догодина през май–юни да сме доста напред с мерките. Парламентът в това отношение също полага големи грижи и внимание и със Закона за съдебната власт, и с антикорупционния закон. Другата седмица на Министерски съвет се надявам да мине антитерористичният закон", каза премиерът.

Той изрази надежда, че европейските прокурори ще излязат с обективен доклад, а България ще се постарае да изпълни препоръките. Междувременно Борисов не спира да хвали работата на главния прокурор Сотир Цацаров, въпреки липсата на резултати в борбата с корупцията по върховете на властта.

Въпросът за забавянето на мисията на чуждите прокурор бе зададен от Радан Кънев. Той отчете положителната роля на премиера за европейската проверка, след като тя започна по настояване на Борисов. Кънев обаче изрази своето притеснение, че премиерът и главният прокурор изтъкват различни причини са забавянето на старта й.

Той поиска Борисов да обясни "кой от двамата е излъгал - дали министърът на правосъдието, която посочи като причина за забавянето доизясняване на техническото задание, или главният прокурор".

Премиерът призова за "преглътване на забавянето с две седмици" (всъщност е месец), защото е факт, че чуждите прокурори са тук, а резултатите от работата им ще са публични. "Защо да се вглеждаме в 10 дена разлика за този мониторинг и защо да отправяме такива тежки обвинения кой лъже и кой не?", попита риторично Борисов.

mediapool.bg