Кламер БГ - Новини: Ремонтите в София се бавели, тъй като строителите чакали повишение на цените

Ремонтите в София се бавели, тъй като строителите чакали повишение на цените

България

|
Ср, 07 Септ 2022г. 13:38ч.
Ремонтите в София се бавели, тъй като строителите чакали повишение на цените

Сн. БГНЕС, архив

Липсата на методика, по която да се увеличават цените по вече сключени договори за строителство, била основната причина за забавянето на ремонтите в София. Това коментира кметът Йорданка Фандъкова в сряда, когато провери разширяването на бул. "Първа българска армия".

"Проблемът е, че все още няма приета методика за индексация на цените. Много от фирмите не желаят да започват без тази индексация", коментира кметът.

Тя добави, че това била и причината за забавения проект за подмяна на релсите на трамвай №5. Ремонтът започна през пролетта на 2021 г., а краят на първия етап постоянно се отлага. Първоначално от общината смятаха, че реконструкцията ще приключи през пролетта на тази година. След това срокът се измести за юни, за края на август, а към момента е неясен.

"Това (забавянето заради липса на правила за повишаване на цените – бел. ред.) важи и за бул. "Цар Борис III", реконструкцията на трамвайния релсов път. За втория етап в момента имаме сериозни разговори с изпълнителите. Те се колебаят дали да продължат нагоре и очакваме така, както беше поет ангажимент от правителството - да се вземе решение и на Министерски съвет да бъде приета методиката", каза Фандъкова. Ремонтът се прави от фирмата ВДХ, а договорът е за 48 млн. лева с ДДС.

Методиката за индексация на цените на договорите за строителство трябва да бъде приета скоро. В понеделник, 5 септември, регионалното министерство пусна проект на документа за обществено обсъждане. В него липсва първоначално планирания таван на повишението от 15%.

Предложения по проекта, който взима за база данните на НСИ за инфлацията в строителството, се приемат 14 дни. След това документът трябва да бъде одобрен от правителството.

И преди проблемът с инфлацията и нужда от промяна на цените по договорите ремонтите в София често изоставаха от първоначалния срок. Причините обикновено са лошото време или други независещи от строителите проблеми, а глоби за закъсненията рядко се налагат.

mediapool.bg