Кламер БГ - Новини: Рекорд от 436 нови случаи на коронавирусна инфекция

Рекорд от 436 нови случаи на коронавирусна инфекция

България

|
Ср, 07 Окт 2020г. 12:18ч.
Рекорд от 436 нови случаи на коронавирусна инфекция

Българските власти отчитат рекорд от 436 нови случаи на заразени с новия коронавирус, които са открити с 5400 теста. Положителните тестове са малко над 8 процента от всички направени проби.

Активните случаи в страната към момента свече а 6 134, а от тях 973 души се лекуват в болници, а от тях 57 са настанени в интензивни отделения.

Оздравелите във вторник са 131, а починалите с коронавирус - 8. Общият им брой на оздравелите достига 15 310, а заразените от началото на пандемията са 22 306.

Изключително притеснителни са данните, показващи разпространението на инфекцията сред медицинския персонал. Има 22 новозаразени лекари, 9 медицински сестри и двама сантари.

Най-много новозаразени има в София- 135, Пловдив - 40, Бургас - 38, Стара Загора -27, Благоевград - 25, Варна - 19, Търговище - 18, Хасково - 15, Кърджали и Русе по 11. Предишният рекорд за най-много случаи на ден бе поставен в началото на юли, когато бяха установени 330 заразени.

Починалите през последното денонощие са мъж на 61 г. с хронично чернодробно и сърдечно заболяване, мъж на 59 г. с диабет и сърдечно заболяване, жена на 41 г. с диабет и сърдечно заболяване, мъж на 58 г. с диабет, затлъстяване и сърдечно заболяване, мъж на 76 г. със сърдечно и хронично неврологично заболяване, жена на 65 г. с неуточнено към момента заболяване, мъж на 78 г., за когото към момента няма информация за придружаващи заболявания, и мъж на 66 г. с хронично неврологично и сърдечно заболяване.

Възможни са допълнителни мерки, но не като пролетта

При продължително нарастване на инфектираните с коронавирус е възможно да бъдат въведени нови мерки, съобщи пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Според него високият брой новозаразени се дължи основно на вълната, която тръгна в Европа преди около 3 седмици.

"Очевидно става въпрос за така очакваната есенна, втора вълна. Друг е въпросът колко бързо ще се развие тя, колко ще бъде интензивна, така че да не допуснем здравната система да бъде до такава степен натоварена, че да не може да отговаря на търсенето на медицинска помощ“, каза Кунчев.

При по-голямо нарастване на инфектираните с Covid-19 у нас е възможно да бъдат въведени допълнителни мерки, добави Кунчев.

"Разбира се, някакви допълнителни ограничения, ако продължава този темп на нарастване, трябва да се обсъдят и да бъдат въвеждани, но веднага искам да успокоя, че те в никакъв случай няма да бъдат по модела на пролетта с блокиране на големи селища“, уточни той..

Относно големия брой хоспитализирани пациенти доцент Кунчев каза, че към този момент няма опасност за здравната система, тъй като на този етап са заети около 10-12% от определените за Covid-19 легла.

Втората вълна идва

Математикът на Националния оперативен щаб Николай Витанов обяви в сряда, че се задава втора вълна на заразата. Според него ноември ще бъде критичен. "Трябва да издържим, за да изкараме зимата относително добре", каза той пред Нова тв.

Прогнозата му е, че в края на октомври броят на заразените ще достигне 25 хиляди души, което изглежда твърде оптимистично на фона на над 400 заразени за ден.

Витанов казва, че делът на заразените в интензивни отделения остава относително стабилен, като не се очаква абсолютният им брой да надхвърли 120. До края на октомври се очаква настанените в болница да достигнат 1200 души.

Той повтори, че ако новозаразените надхвърлят 500 на ден, здравната система може да понесе това само в рамките на 2-3 седмици.

В момента един на 100 българи е носител на вируса, като той заразява 1.24 други. Изчисленията му показват, че 160 хил. българи вече са се срещнали с вируса, като активните от тях са 50 хиляди души. По сметките на Витанов смъртността от вируса е около 0.5%.

mediapool.bg