Кламер БГ - Новини: Ревизоро: И три години да не капне над София, проблем с водата няма да има

Ревизоро: И три години да не капне над София, проблем с водата няма да има

България

|
Пон, 20 Ян 2020г. 20:42ч.
Ревизоро: И три години да не капне над София, проблем с водата няма да има

Дори повече от 3 години да не вали над София, проблеми с водоснабдяването няма да има, заяви екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро пред бТВ в понеделник по повод разглеждания спасителен план на Перник от водната криза със захранване през водоснабдителната мрежа на София от язовир "Белмекен" и яз. "Бели Искър". Решението все още няма точни технически и финансови разчети и Столичният общински съвет чака то да бъде одобрено от Министерския съвет, преди да се произнесе и местната власт.

Ревизоро каза още, че с това техническо решение "Перник става квартал на София във водоснабдително отношение".

"Вода ще може да се подава и от Перник към София с тази помпа. Аз също съм притеснен, моите роднини също живеят в Перник. Като се стигне до "мъртвия обем" пак може да се вади вода, но имаме едни 35-40 дни, в които трябва да се поберем", каза екоминистърът за ускорените срокове, в които трябва да се работи за осигуряване на вода в Перник.

По думите му потреблението от водопровода, захранващ южните квартали на София, през който се предвижда да се подава водата към Перник, е никакво и в него водата върви бавно.

"Ако започнем повече вода да вадим, поне ще изчистим тръбите. Няма проблем – има си хидроинженери, които знаят течението, потоците. Ние така ще ускорим потоците в София. Всички ще са доволни от тази работа", смята Димитров.

По думите му хидроинженерите няма да рискуват с препълване, защото стената на яз "Бели Искър" е стара.

"Това, което трябва да отиде към яз. "Белмекен", може да отиде към яз. "Бели Искър", защото имаме добри хидроинженери, които са го изградили много добре и са дали възможност от Рила всичко да отиде в "Белмекен", а ние просто да го насочим към "Бели Искър", каза Димитров.

"Ние няма да взимаме вода на София, ние ще дадем вода, която е предназначена за "Белмекен". В момента има достатъчно вода", заяви той и обясни, че това е трайно решение за водоснабдяването на Перник.

mediapool.bg