Кламер БГ - Новини: Реакциите след обръщението на президента - от прав е до злобен

Реакциите след обръщението на президента - от прав е до злобен

България

|
Съб, 10 Ноем 2018г. 16:39ч.
Реакциите след обръщението на президента - от прав е до злобен

Съвсем очаквано обръщението на президента Румен Радев до българите по повод 10 ноември – денят, в който се навършват 29 години от падането на комунизма, предизвика различни реакции – от "прав е" по БСП, до "злобен и нервен" по ГЕРБ.

В изявлението си държавният глава за пореден път отправи остри критики към управляващите за корупцията, свободата на словото, законите, които се правят за бизнес кръговеи ощетяват гражданите, което поставя на изпитание демокрацията.

"Демокрацията не е в опасност. Тя е в опасност при служебен кабинет, когато се реализират политики "на тъмно", когато се управлява еднолично в лицето на президента. "Така коментари обръщението на държавния глава

зам.-председателят на управляващата партия ГЕРБ и председател на парламентарната й група Цветан Цветанов пред БНТ.

"Имаме стабилно правителство и параметри, които ни отреждат до най-развитите държави в ЕС. Премиерът Бойко Борисов вече е цененият фактор за стабилността в Европа. Това дразни президента Румен Радев", допълни той. Отбеляза, че Радев е единственият държавен глава, който никога досега не е идвал в парламента. "Той е президентът на БСП", каза Цветанов. В хода на разговора нарече лидера на БСП Корнелия Нинова и Радев "нервни, яростни и злобни".

Правосъдният министър Цецка Цачева (ГЕРБ) изрази мнение пред радио "Дарик", че моментът на обръщението не е избран случайно - в навечерието на очаквания Доклад на Брюксел по механизма за сътрудничество и оценка.

"Ако сами не се очерним повече, отколкото сме, за какво да се сърдим на нашите партньори?!", каза Цачева. Според нея президентът има право да изказва гледната си точка, но тя трябва да изхожда от функцията му на обединител на нацията, докато говоренето му повече приляга на опозиционен лидер.

Очаквано лидерът на БСП Корнелия Нинова защити държавния глава. "Прав е президентът като казва, че се връща партията - държава", заяви тя пред радио "Дарик".

"Една партия, една шайка ни пороби", каза Нинова по адрес на ГЕРБ. Според нея президентът е бил обективен, като е отчел ролята на поредица правителства за влизането на България в ЕС.

Но "как да отречеш фактите, има ли еднолични решения?! Не е ли заменена свободната инициатива с лобизъм?!", продължи с риторичните въпроси Нинова. "През 1989 г. промяната дойде от върха, сега трябва да дойде отдолу", добави лидерът на БСП.

"Комплексите Ви към властта се използват умело от чуждите Ви господари" - с тези думи се обръща към президента Радев извънпарламентарната БЗНС.

В открито писмо тя пише: "Вие нямате никаква биография на български демократ. Досега доказвате единствено, че можете да лобирате за режима на Путин и да използвате публичните си изяви само за лични политически кроежи. Вашите стратегии отдалечават България от практиките и духа на демокрацията. Вие нямате легитимност за борец за свобода".

mediapool.bg