Кламер БГ - Новини: Рашков: ДАНС не е нахлувала в МВР

Рашков: ДАНС не е нахлувала в МВР

България

|
Вт, 08 Юни 2021г. 15:41ч.
Рашков: ДАНС не е нахлувала в МВР

Снимка: БГНЕС

Агенти на ДАНС не са влизали в МВР, за да изземват секретни документи. Това заяви пред Mediapool вътрешният министър Бойко Рашков. Според него някой разпространява невярна информация, за да създава смут.

Че агенти на ДАНС са влезли в ГДБОП, националната полиция и специализираната прокуратура съобщи по-рано сайтът ПИК. След това информацията се появи в БНТ и бТВ. Според информацията служителите изземат секретни документи, отнасящи се до разследвания.

"Никой никъде не е нахлувал, ние сме в министерството. Някой умишлено създава такъв смут, защото не му се изпуска властта", заяви Рашков.

Пред "Свободна Европа" министърът заяви, че час по-рано е бил в националната полиция, за да представи новия й директор Станимир Станев и всичко е било спокойно. След това се видял с шефа на ГДБОП Калин Стоянов, който не му споделил нищо подобно. Според Рашков служители на ДАНС имало в спецпрокуратурата. Те обаче извършвали регулярна проверка.

"Това е една рутинна дейност на агенцията, която тя провежда там, където е планирана, че трябва да се направи такава проверка. Включително когато бях председател на Бюрото за контрол на СРС-тата те са идвали многократно да проверяват по тази линия и в това аз не виждам абсолютно никаква бомба, както прочетох на едно място", заяви Рашков.

Според него е измислица, че агенти на ДАНС изземват материали по разследвания, защото това нямало как да стане. Министърът заподозря, че някой цели да внесе смут и вероятно този някой е от ГЕРБ.

"В никакъв случай това не е настоящото служебно правителство. А кой друг? Възможностите са различни. Една от тези възможности е ГЕРБ. Вие за първи път ли виждате дезинформация в публичното пространство? Това е нещо обичайно. И предполагам, почти съм убеден, че ГЕРБ ще продължи, ще засили тази кампания с лъжливи новини, за да може да създава една несигурност, защото все пак изборите наближават", каза той и добави, че служебният кабинет няма никакъв интерес от такива смущения.

Към момента за действията на ДАНС няма официална информация. От агенцията не са съобщавали нищо. От прокуратурата – също.

mediapool.bg