Кламер БГ - Новини: Ратко Младич отказва да свидетелства на процеса срещу Радован Караджич

Ратко Младич отказва да свидетелства на процеса срещу Радован Караджич

Балкани

|
Вт, 28 Ян 2014г. 15:38ч.
Ратко Младич отказва да свидетелства на процеса срещу Радован Караджич

Бившият военен лидер на босненските сърби Ратко Младич отказа да свидетелства днес на процеса срещу бившия политически лидер на босненските сърби Радован Караджич пред Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия, предаде АФП.

Не искам да свидетелствам и отказвам да свидетелствам по здравословни причини и защото това ще ми причини вреда по моето дело, заяви Младич по време на съдебно заседание в Хага. Радован Караджич, който е обвинен в геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления, желае Ратко Младич, обвинен в същите престъпления в отделен процес, да свидетелства в негова защита.

Младич не искаше да свидетелства и затова се наложи да бъде призован да се яви в съда. Неговият адвокат Бранко Лукич се опита за последен път днес сутринта да убеди съдиите да не дават разрешение за свидетелски показания на неговия клиент, изтъквайки като причина здравословното му състояние.

"Ние смятаме, че Младич не е в състояние да свидетелства", каза Лукич, като добави, че неговият клиент страда от смущения на паметта и не може да различи "истината от измислицата". "Той измисля неща и смята, че става дума за истина", каза адвокатът.

В крайна сметка Младич положи клетва пред съда тази сутрин като нарече Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия "сатанински"

и "трибунал на омразата".

"Информирали ли сте ме някога писмено или устно, че задържаните в Сребреница ще бъдат екзекутирани?", попита Радован Караджич бившия генерал.

На този въпрос, както и на всеки следващ, Младич отговаря: "отказвам да свидетелствам, имайки предвид че това крие риск да ме обвинят по моето собствено дело".

mediapool.bg