Кламер БГ - Новини: Расте подкрепата за ЕС в Турция, мнението на турците за Русия е драстично променено

Расте подкрепата за ЕС в Турция, мнението на турците за Русия е драстично променено

Свят

|
Пет, 15 Апр 2022г. 17:51ч.
Расте подкрепата за ЕС в Турция, мнението на турците за Русия е драстично променено

Расте подкрепата за ЕС в Турция, мнението на турците за Русия е драстично променено

Турската младеж иска членство в Европейския съюз, а подкрепа за присъединяването на Турция към блока заявяват 73 процента от всички анкетирани в проучване на Германския фонд Маршал, съобщават турски медии, цитирани от БТА.

Трима на всеки четирима младежи в Турция казва "да" на ЕС, посочва в. "Биргюн". 61 на сто от анкетираните турци заявяват, че биха подкрепили еврочленството на референдум в страната, като сред младежите този процент е 75 на сто.

58,6 на сто от запитаните смятат, че присъединяването към ЕС ще е положителна стъпка, а при младите хора този процент е 72,8 на сто.

Изследването е било осъществено в периода 2-26 март сред 2180 участници, чието мнение е било поискано не само за еврочленството на Турция, но и по други актуални въпроси.

Анкетата показва още, че възприятието на турците по отношение на Русия е било негативно засегнато от войната в Украйна, като турският народ е започнал да приема Русия не като съюзник, а като заплаха за сигурността, пише в. "Сьозджу". Като съюзник на Турция Русия е възприемана от 13,8 на сто от гражданите в сравнение с 47,2 на сто, които смятат за съюзник Азербайджан, и 15,4 на сто - Германия.

Намалява и негативното отношение на турците към Съединените щати - в момента САЩ са смятани за неприятел от 58,3 на сто от турците в сравнение с 60,6 на сто през 2021 г. След САЩ като неприятели на Турция в очите на нейните граждани се нареждат Русия и Израел. При Русия процентът е нараснал от 19 на сто през 2021 г. на 31 на сто в новата анкета.

Около една четвърт от запитаните пък са на мнение, че Турция трябва да действа самостоятелно по международните въпроси.

По отношение на конфликта Русия-Украйна 43,7 на сто от турците смятат, че Турция трябва да се стреми към посредническа роля, а 40,1 на сто казват, че страната трябва да остане неутрална. Според 8,5 процента Турция трябва да действа заедно с Украйна, а 4,4 на сто мислят, че трябва да бъде на страната на Русия.

mediapool.bg