Кламер БГ - Новини: Расте купуването на осигурителен стаж за пенсия

Расте купуването на осигурителен стаж за пенсия

България

|
Пон, 10 Фев 2020г. 16:41ч.
Расте купуването на осигурителен стаж за пенсия

В края на всяка година хиляди българи си купуват осигурителен стаж, за да могат да се пенсионират, и всяка година растат хората, които прибягват до този начин за изпълняване на законовите изисквания за излизане в пенсия, тъй като имат години без стаж. Това сочат данни на Националния осигурителен институт (НОИ), обявени от главния експерт в дирекция "Пенсии" в института Мария Братоева пред БНР в понеделник.

По данни на НОИ, през 2017 година 4118 души са си закупили допълнителен стаж до 5 години, както разрешава законът. През 2018 г. те вече са 4355. За 2019 г. са обработени 2763 заявления, но реално техният брой е много по-голям, тъй като бумът на желаещите да си купят осигурителни права и в кра яна годината.

Причината е, че хората бързат да си купят осигурителен стаж преди вдигането на цената за всеки месец с ръста на минималната заплата от 1 януари, обясни Братоева.

Съгласно Кодекса за социално осигуряване цената на недостигащия осигурителен стаж е 19.8%, или колко е осигурителната вноска за Фонд "Пенсии", върху минималния осигурителен доход на самоосигуряващите се. Изчислява се към момента на купуването.

Стаж могат да си купят хората, завършили висше или полувисше образование и придобилите образователна или научна степен "доктор". Те могат да закупят стаж за периода на обучението си. Могат да се възползват и хора, на които не достигат до 5 години осигурителен стаж.

По данни на НОИ расте и броят на хората, които са поискали да им се отпусне пенсия една година предсрочно. През 2018 г. те са били 3612, а за 2019 година - 5317.

mediapool.bg