Кламер БГ - Новини: Разследването срещу Фронтекс оставя някои въпроси без отговор

Разследването срещу Фронтекс оставя някои въпроси без отговор

Европа

|
Четв, 04 Март 2021г. 16:38ч.
Разследването срещу Фронтекс оставя някои въпроси без отговор

Разследването на твърдения, че Агенцията за гранична и брегова охраната на Европейския съюз (Фронтекс) е замесена в незаконно връщане на мигранти, е оправдало агенцията във връзка с повечето инциденти, но не е успяло да установи какво е станало в пет от случаите, показва официален доклад, цитиран от Асошиейтед прес.

Документът е изготвен от специална работна група, създадена да разследва медийните твърдения, че кораби и самолети на Фронтекс и служители на агенцията са взели участие или са свързани с повече от дузина връщания на мигранти в морето между Гърция и Турция миналата година. Констатациите на доклада ще бъдат във фокуса на насрочена за утре извънредна среща на управителния съвет на Фронтекс.

Агенцията, която е натоварена с патрулиране на външните граници на ЕС, отрече твърденията за връщане на мигранти и заяви, че нейно собствено вътрешно разследване не е успяло да открие доказателства в тяхна подкрепа. Гърция, провежда на своя територия операции в координация с Фронтекс, също отрече граничната й охрана да е връщала мигранти.

Работната група е оправдала европейската агенция в осем от случаите, но за пет от тях заявява, че "не е било възможно инцидентите да бъдат (обяснени) напълно по начин, който да не предизвика разумно съмнение".

mediapool.bg