Кламер БГ - Новини: Разследване срещу Курц поставя пред въпрос управляващата в Австрия коалиция

Разследване срещу Курц поставя пред въпрос управляващата в Австрия коалиция

Европа

|
Четв, 07 Окт 2021г. 14:48ч.
Разследване срещу Курц поставя пред въпрос управляващата в Австрия коалиция

Себастиан Курц

Разследвания срещу австрийския федерален канцлер Себастиан Курц и хората от неговото обкръжение от Австрийската народна партия /АНП/, свързани с подозрения за корупционни сделки, застрашават правителствената коалиция, предава БТА от Виена.

Партията "Зелените", коалиционен партньор на АНП, постави днес под съмнение възможността федералния канцлер да управлява. Затова шефът на "Зелените" и вицеканцлер на Австрия Вернер Коглер и ръководителката на парламентарната група Зигрид Маурер са поканили всички ръководители на парламентарните партийни групи на разговори, се казва в разпространено за медиите съобщение на бюрото на Вернер Коглер. Насрочена е среща за консултации с президента на страната Александър Ван дер Белен.

В съобщението, базирано на извършените вчера обиски в партийната централа на АНП, Министерството на финансите и Федералното канцлерство поради съмнения за корупция сред най-приближените лица на канцлера, се казва, че "впечатлението е унищожително" и казусът трябва да бъде изяснен.

По-нататък Коглер посочва невъзможността правителството да мине към изпълнение на задачите от дневния ред, след като на фона на случилото се е поставена под въпрос възможността федералният канцлер да управлява.

"Наша задача е да се грижим за стабилността и реда", продължава Коглер. "Носим обща отговорност за страната. Трябва заедно да се грижим за стабилност и разясняване и затова искам да се консултирам с всички партии за по-нататъшните действия". Според наблюдатели "Зелените" оставят засега без отговор въпроса за последиците и бъдещето на правителствената коалиция.

В интервю по темата в късните телевизионни новини Себастиан Курц изключи възможността да подаде оставка.

Вчерашните обиски са свързани с подозрения, че Себастиан Курц е използвал държавни пари, за да си осигури положителен медиен образ. Освен него обект на разследването са още 9 души.

Прокурорите подозират, че Министерството на финансите е купило реклами в таблоид в замяна на позитивни публикации между 2016 и 2018 г.

Канцлерът и неговата партия са убедени, че обвиненията ще се окажат неверни.

mediapool.bg