Кламер БГ - Новини: Размяна на постове между министрите на отбраната и икономиката на Дания

Размяна на постове между министрите на отбраната и икономиката на Дания

Свят

|
Вт, 22 Авг 2023г. 14:40ч.
Размяна на постове между министрите на отбраната и икономиката на Дания

Троелс Лун Поулсен (вляво) и Елеман-Йенсен си разменят министерствата, сн. ЕПА/БГНЕС

Министрите на отбраната и на икономиката в датското центристко правителство размениха постовете си във вторник - само ден след като украинският президент Володимир Зеленски благодари на датските депутати за предоставянето на изтребители F-16 на Киев, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Якоб Елеман-Йенсен, който също така е вицепремиер в съставеното от три партии датско правителство, както и ръководител на либералната партия "Венстре", вече ще бъде министър на икономиката. Троелс Лун Поулсен, който временно изпълняваше длъжността министър на отбраната, докато Елеман-Йенсен беше в петмесечна отпуска по здравословни причини, официално поема ръководството на министерството на отбраната.

Елеман-Йенсен заяви на пресконференция, че е взел решение за размяната, след като се върнал на работа на 1 август, но решил да го обяви след визитата на Зеленски.

Поулсен бе смятан за инициатора на дарението на изтребителите F-16 на Украйна. Той оглавяваше отбранителното ведомство през май, когато Дания обяви, че ще инвестира около 143 милиарда крони (21 милиарда долара) в отбраната на страната през следващите десет години.

В неделя Нидерландия и Дания обявиха, че ще предоставят самолети F-16 на Украйна. Това бе дългоочакван ход, който Зеленски нарече важен източник на мотивация за силите на неговата страна, която провежда трудна контраофанзива срещу Русия.

Елеман-Йенсен се извини, че е подвел парламента относно прибързана оръжейна сделка с Израел за подмяна на датските гаубици, които бяха дарени на Украйна през януари.

mediapool.bg