Кламер БГ - Новини: Разкрита е фиктивна регистрация на камиони във Велико Търново за точене на ДДС

Разкрита е фиктивна регистрация на камиони във Велико Търново за точене на ДДС

България

|
Пет, 03 Ян 2020г. 20:30ч.
Разкрита е фиктивна регистрация на камиони във Велико Търново за точене на ДДС

Служители на "Пътна полиция" - Велико Търново са участвали в незаконна схема за фиктивна регистрация на товарни автомобили и ремаркета, съобщи на пресконференция директорът на областната дирекция на МВР старши комисар Димитър Машов, цитиран от БТА.

Той посочи, че в четвъртък е получен сигнал, че в звено "Регистрация" е трябвало да бъдат регистрирани 15 товарни автомобила и 15 ремаркета, които реално не са били на територията на страната. Незабавно са започнали оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия съвместно със служители на Дирекция "Вътрешна сигурност", под надзора на Окръжната прокуратура, посочи Машов.

Първоначално в звеното са били регистрирани 4 тежкотоварни автомобила с 4 ремаркета, след излизането им от сградата на "Пътна полиция", на два от тях табелите са били свалени, били са поставени транзитни номера и те се върнали за повторна регистрация.

В хода на разследването е установено, че регистрационните табели са били предназначени за други автомобили, които са извън страната, в Гент, Белгия.

След образуваното следствено дело е задържан за 24 часа началникът на сектор "Регистрации" Пламен Демирев. Все още не му е повдигнато обвинение, защото събирането на доказателства продължава, уточни окръжният прокурор Христо Христов.

Според него действията на задържания служител са в разрез с българското законодателство, тъй като той няма право да издава транзитни номера за моторни превозни средства, които са извън страната, липсва необходимата документация за регистрацията, налични са и документи с невярно съдържание.

Според Стефчо Банков, директор на дирекция "Вътрешна сигурност" към МВР, задържаното длъжностно лице е оказвало въздействие върху своите подчинени служители да осъществят безпроблемна и бърза регистрация, като игнорират служебните си задължения.

От дирекция "Вътрешна сигурност" ще настояват служителят да бъде отстранен от системата на МВР и ще предложат на вътрешния министър да бъдат проверени още три структурни звена от "Пътна полиция" в страната, за които има съмнения, че също осъществяват подобни регистрации на автомобили-фантоми.

Засега разследването е за една транспортна фирма, базирана в Поликращие, но ще бъде изискана справка от всички ГКПП дали има автомобили, които са влезли на територията на страната с великотърновска регистрация, а преди това да не са излизали, уточниха от прокуратурата.

Освен длъжностни престъпления от прокуратурата смятат, че чрез схемата с подобна регистрация се избягва плащането на ДДС. Разследването продължава.

mediapool.bg