Кламер БГ - Новини: Разголена демонстрантка скандализира мнозина в Израел

Разголена демонстрантка скандализира мнозина в Израел

Свят

|
Ср, 22 Юли 2020г. 17:23ч.
Разголена демонстрантка скандализира мнозина в Израел

Демонстрантка, която откри гърдите си по време на протест срещу израелския премиер Бенямин Нетаняху, породи противоречиви реакции, след като нейна снимка бе разпространена днес из социалните мрежи, предаде ДПА.

Жената е извършила протестния си акт, качена на скулптурно изображение на менора пред сградата Кнесета, където се състоя вчерашната демонстрация.

Председателят на парламента Ярив Левин заклейми случилото се, като написа във "Фейсбук": "Срам. Отстоявам правото на всяка личност да протестира, да излага и изразява своето мнение, но има разлика между законен протест и оскверняване на държавни символи". Левин призова за незабавно съдебно преследване на провинилата се "не само за наказание, а главно за образователно и гражданско послание, което трябва да бъде много ясно".

Жената, чието име не се съобщава, каза по радио "103 fm": "Не мисля, че тялото на жена е нещо позорно. Мисля, че премиерът, която е обвинен в престъпления, е нещо позорно". Нейни поддръжници в социалните мрежи публикуваха картината "Свободата води народа" на Йожен Дьолакроа от 1830 г. на жена с разголена гръд, която повежда Франция на бунт за свобода.

Понастоящем Нетаняху е съден по обвинения в корупция, измама и злоупотреба с доверие.

Менората - свещник със седем свещи - е важен символ в юдаизма; негово изображение е част от емблемата на Израел, отбеляза ДПА.

След нощ на напрегнати протести срещу премиера Бенямин Нетаняху и правителството му, десетки демонстранти обградиха сградата на израелския парламент и за кратко блокираха входа й тази сутрин, предаде Асошиейтед прес.

Силите на реда арестуваха четирима души и разпръснаха множеството хора, събрали се да протестират срещу даването на правителството на правомощия да заобикаля парламента при прилагането на мерки за борба срещу бързото разпространение на коронавируса.

Демонстрациите пред резиденцията на Нетаняху станаха ежеседмично събитие, като полицията предприема все по-строги мерки срещу демонстрантите, отбелязва Асошиейтед прес. Силите на реда арестуваха миналия месец пенсиониран израелски генерал от военновъздушните сили, с което провокираха негативна обществена реакция.

Демонстрациите впоследствие започнаха да привличат все повече млади хора, като успоредно с това започнаха да стават все по-предизвикателни. Хиляди хора взеха участие миналата седмица в едни от най-големите демонстрации от почти десетилетие срещу дългогодишния премиер на Израел. Нетаняху е все по-критикуван за това, че заема премиерския пост, въпреки че срещу него има дело за корупция. Според демонстрантите той прокарва антидемократични мерки, маскирани като мерки за борба с коронавируса и е отговорен за лошото управление на задълбочаващата се икономическа криза.

Голямо обединение от организации на протестиращи измина вчера вечерта пътя от официалната резиденция на Нетаняху до сградата на Кнесета (израелския парламент). Те удряха с барабани, дрънкаха с тенджери и надуваха тромпети, като призоваваха премиера да подаде оставка. Част от демонстрантите носеха плакати с надпис "Израелската пролет дойде".

mediapool.bg