Кламер БГ - Новини: Разбит е балкански кокаинов картел

Разбит е балкански кокаинов картел

Европа

|
Четв, 12 Март 2020г. 09:54ч.
Разбит е балкански кокаинов картел

Разбита е голяма балканска престъпна мрежа за трафик на наркотици, основно кокаин, от Централна Америка до Европа, съобщи Европол.

Международното разследване е било ръководено от Черна гора и подкрепено от Европол и правоприлагащите органи в Австрия, Хърватия, Франция, Португалия, Сърбия и Словения.

На 10 март служители на реда от Хърватия, Черна гора и Сърбия са арестували 8 членове на престъпната група, като един от тях се смята, че е нейният лидер.

На мястото на операцията е имало двама следователи от Франция и Португалия.

Общо са претърсени 20 места. От тях 18 са в Черна гора, а останалите са в Хърватия и Сърбия.

От началото на операцията през 2017 г. са арестувани 12 души. От тях един в Хърватия, осем в Черна гора, четирима в Португалия и един в Сърбия.

На други петима се очаква да им бъдат повдигнати обвинения.

Операцията по разбиване на международния канал за трафик на наркотици започва през 2017 г. от Черна гора.

През 2018 г. в Португалия е прихванат катамаран, превозващ около 840 кг кокаин от Карибите за Европа. Тогава са арестувани четирима членове на екипажа, които са от Черна гора, Сърбия и Босна и Херцеговина.

Сега в Черна гора са били задържани още осем членове от престъпната група, сред които и лидерът й.

Операцията по разбиването на балканския картел на дрога е част от широка европейска стратегия срещу разпространението на наркотици, в която са участвали правоприлагащите органи на ЕС, страните от Западните Балкани и Европол, е посочено в съобщението.

mediapool.bg