Кламер БГ - Новини: Радев поиска България да не подкрепя опозицията във Венецуела

Радев поиска България да не подкрепя опозицията във Венецуела

България

|
Пон, 04 Фев 2019г. 19:53ч.
Радев поиска България да не подкрепя опозицията във Венецуела

България трябва да се въздържи от подкрепа на предложената европейска позиция за Венецуела, призова президентът Румен Радев в своя позиция.

В сряда най-големите европейски държави и много други признаха опозиционния лидер Хуан Гуайдо за временен лидер на Венецуела на мястото на президента Николас Мадуро, който докара страната до хаос и нищета.

България все още не е обявила дали признава Гуайдо. Според Радев България не трябва да следва курса на големите европейски страни.

"Събитията във Венецуела будят тревога и безпокойство. Съществува реален риск от ескалация и насилие. В тези условия критично важно е да се съхрани диалогът между управляващите и опозицията в името на политически процес, който да доведе до мирно решение за бъдещето на страната. Политическата криза може да се реши единствено с организирането на прозрачни избори според конституцията на страната и с международно наблюдение", посочва Румен Радев, цитиран от ”Фокус”.

Според него направеното предложение за обща европейска позиция обаче не води до подобно решение.

"Критиките ми не са подкрепа за една или друга страна в конфликта. Става дума за върховенство на международното право и за твърдото убеждение, че неговото нарушаване няма как да доведе до позитивни резултати. В политически план трябваше да научим урока, че ултиматумите винаги прекъсват каналите за комуникация и блокират възможностите за преговори”.

”Както в много случаи с други държави през последните десетилетия, нараства рискът да бъде провокирано насилие и вътрешен конфликт, които за дълго да дестабилизират държавата и региона и да донесат страдания на народа на Венецуела", допълва държавният глава..

В края на миналата седмица стана ясно, че Италия е единствената страна, която е блокирала обща позиция на ЕС в подкрепа на Гуайдо. В понеделник в съгласувана акция голям брой европейски страни признаха младия председател на Националното събрание на Венецуела. Той бе подкрепен и от Дания, Швеция, Австрия, Полша, Холандия, Португалия, Латвия, Литва, Чехия, Финландия. Преди това той получи легитимация от САЩ и много латиноамерикански страни, включително Колумбия и Бразилия.

mediapool.bg