Кламер БГ - Новини: Радев очаква изборни манипулации: Вихри се едно морално провалено управление и корупция

Радев очаква изборни манипулации: Вихри се едно морално провалено управление и корупция

България

|
Пет, 09 Окт 2020г. 18:09ч.
Радев очаква изборни манипулации: Вихри се едно морално провалено управление и корупция

Резолюцията на Европейския парламент (ЕП) за България развенча пропагандната реторика на управляващите, коментира президентът Румен Радев.

Според него резолюцията е показала ясно, че всъщност зад красивия лозунг за европейско развитие на България се вихри едно морално провалено управление и корупция.

По думите му вихри се управление, което подкопава устоите на правовата държава и спира на практика развитието й.

Дебатът и гласуването в европарламента развенча друга теория - че управляващите са лицето на България пред Европа, което среща всеобхватно одобрение, посочи държавният глава.

"Дори партията от това европейско семейство – Европейската народна партия не подкрепи в цялост управляващите в България. Това е много показателно", добави той.

По думите му от тази ситуация трябва се излезе с бързи и честни избори, след които да се сформира нов парламент, с необходимото доверие.

"Аз наложих вето на този Изборен кодекс, но за съжаление българския парламент не отчете тази възможност – подадената от мен ръка, да коригира своите решения, така че да няма съмнения за изборни манипулации, да бъде избегнат хаоса, да бъде решен въпросът с недействителните бюлетини, с ръчното броене, с ръчното оформяне на протоколи и т.н. За съжаление, от тук нататък се отваря вратата за всевъзможни манипулации по време на изборите и за тяхното оспорване, което не е добре", посочи Радев.

На следващите избори вместо в секциите с над 300 избиратели да има само машини, ще има и устройства, и хартиени бюлетини. Отговорността за осигуряването на машините за гласуване пък бе прехвърлена на ЦИК, което стана причина през август тогавашният председател на комисията Стефка Стоева да подаде оставка.

Радев посочи, че има неоспорими факти, за това как се правят официални брифинги, на които се дават указания за произвеждането на недействителни бюлетини. Той визира видеоклипът, в който бившият кмет на Пловдив от ГЕРБ Иван Тотев обяснява, че може да се осигури предимство с невалидни бюлетини.

По думите му, ако този проблем не бъде разрешен и не се върне доверието на хората в честността на изборния процес – те просто ще избягат от урните.

В петък той се срещна с с ръководството на Икономическия университет във Варна и студенти от учебното заведение.

mediapool.bg