Кламер БГ - Новини: Радев отказа да прекръсти връх Мусала на Свети Иван Рилски

Радев отказа да прекръсти връх Мусала на Свети Иван Рилски

България

|
Четв, 31 Авг 2017г. 16:52ч.
Радев отказа да прекръсти връх Мусала на Свети Иван Рилски

Президентът Румен Радев е отказал да прекръсти най-високия връх у нас и на Балканския полуостров Мусала на името на най-почитания български светец Свети Иван Рилски. Това се разбира от съобщение на Областната администрация на София област.

Искането е било отправено от областния управител Илиан Тодоров от "Атака". Партията периодично обявява желание да смени географските имена от турски произход.

Секретарят на държавния глава по регионално развитие и председател на Комисията по наименуване на обекти с национално значение и населени места е отказала предложение и е посочила необходимостта от широк кръг консултации и сериозен обществен дебат.

Тя е посочила, че не е изяснена и етимологията на името Мусала. Освен това според комисията промяната на името щяла да наложи промяна на наименованието навсякъде, където то фигурира – в документи, карти, справочници и др., каквато изрична необходимост към момента не била налице.

Радев е вторият президент на Република България след Росен Плевнелиев, който отказва да преименува Мусала.

Името на върха, който е висок 2925 метра, е останало от времето на Османското владичество. Според някои теории то произлиза от арабското "мусалла“ - пътят към Бога или място близо до Бога, място за молитва, молитвен връх.

"Мусалла“ се нарича и камъкът, върху който се полагат покойниците в джамията.

Според други виждания произходът на името е от арабското "мусалат“, означаващо доминиращ, господстващ.

От 21 декември 1949 г. до 1962 г. върхът и високопланинската метеорологична наблюдателница се казват Сталин, на името на съветския диктатор Йосиф Сталин.

mediapool.bg