Кламер БГ - Новини: Радев към българите в Англия: Разбихте мита, че сте тук за социалните помощи

Радев към българите в Англия: Разбихте мита, че сте тук за социалните помощи

България

|
Четв, 18 Окт 2018г. 10:22ч.
Радев към българите в Англия: Разбихте мита, че сте тук за социалните помощи

Успехът на българите, живеещи в Обединеното кралство, "не е просто ваш личен успех, а преди всичко успех за България".

Това послание отправи президентът Румен Радев по време на срещата със сънародниците си в българското посолство в Лондон в сряда вечер.

"В днешния глобален свят е важно, че вие, с вашата работа и успехи, издигате името на България като страна, в която има хора, на които може да се разчита, почтени, с талант, умения и усет към новото", добави държавният глава, подчертавайки, че българската общност в Англия е внушителна не само като брой, а и като процент трудова заетост.

"Вие разбихте един мит, че българите идват тук, за да се възползват от социални помощи, статистиката показва, че вие давате голяма добавена стойност и принос към икономиката тук", заяви още Радев, цитиран от БТА.

При пристигането си в сградата на българската дипломатическа мисия той бе посрещнат от протест срещу "геноцида в България", организиран от главния редактор на местнив в. "Будилникъ" Емил Русанов, който му връчи петиция с искане за пряко участие на българските граждани във властта.

Протестиращите получиха одобрението на президента, който ги поздрави, че водят "най-важната битка – с апатията". По отношение на петицията Радев заяви, че щял внимателно да разгледа предложенията в нея и да направи всичко, което е според конституционнте му правомощия.

Пред събралите се около 200 българи в посолството държавният глава каза още, че силно вярва, че получилите образование в Англия наши сънародници ще намерят мотивация да се върнат и да вложат своята енергия и талант за развитието на България.

"Защото страната ни има нужда от хора като вас – високо образовани, интелигентни, събрали знания и опит в редица важни области, вие носите не само познание, но и друг модел обществени отношения".

По повод преговорите за излизането на Великобритания от ЕС, Радев отбеляза, че вярва, че ще се намери решение, "така че вашите права по никакъв начин да не бъдат ощетени – за това има консенсус във всички български институции".

mediapool.bg