Кламер БГ - Новини: Радев към Зеленски: България не може да подкрепи ядрени санкции срещу Русия

Радев към Зеленски: България не може да подкрепи ядрени санкции срещу Русия

България

|
Пет, 10 Фев 2023г. 10:43ч.
Радев към Зеленски: България не може да подкрепи ядрени санкции срещу Русия

Радев към Зеленски: България не може да подкрепи ядрени санкции срещу Русия

Президентът Румен Радев е заявил по време на срещата с украинския си колега Володимир Зеленски в Брюксел, че България не може да приеме налагането на санкции на Русия в ядрената енергетика.

Държавният ни глава е участвал в съвместната работна сесия с украинската делегация заедно с федералния канцлер на Австрия Карл Нехамер и премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис, на Словения Роберт Голоб, на Унгария Виктор Орбан и на Хърватия Андрей Пленкович.

Срещите на Зеленски с лидерите на страните-членки в ЕС в Брюксел са били разделени на сесии. България е била със страните, които традиционно изказват загриженост срещу санкции, които отиват твърде далеч срещу Русия, отбелязва американското издание "Политико".

Във фокуса на срещата са били продължаващите военни действия между Русия и Украйна, предизвикателствата пред украинската енергетика в условия на зима, затруднените вериги на доставки, хуманитарните последици от войната, както и амбицията за европейска интеграция на Украйна, се казва в съобщение на прессекретариата на Румен Радев.

В него е посочено, че българският президент е подчертал последователната хуманитарна подкрепа, която България оказва на Украйна, включително и на голямата българска диаспора в страната, както и на десетките хиляди украински граждани, потърсили спасение от конфликта у нас.

"Енергийната политика на България създава предпоставки за реална диверсификация в доставките на енергийни ресурси за целия регион, от което може да се възползва и Украйна. Президентът Радев отново подчерта, че ядрената енергетика е от стратегическо значение за бъдещето на българската енергетика и икономика и България не може да приеме налагането на санкции в тази сфера", се казва още в съобщението.

Останалите три сесии на срещите с украинския държавен глава са били разпределени в следните състави:

- с Испания, Италия, Полша, Румъния, Нидерландия и Швеция

- с Естония, Латвия, Финландия, Дания, Чехия и Словакия

- с Португалия, Малта, Ирландия, Белгия, Люксембург и Литва

mediapool.bg