Кламер БГ - Новини: Радев връчи втория мандат на "Продължаваме промяната". Ще има ли кабинет? (Видео)

Радев връчи втория мандат на "Продължаваме промяната". Ще има ли кабинет? (Видео)

България

|
Вт, 03 Ян 2023г. 13:06ч.
Радев връчи втория мандат на "Продължаваме промяната". Ще има ли кабинет? (Видео)

Румен Радев и Николай Денков, Сн. БГНЕС

Президентът Румен Радев връчи във вторник, три месеца след предсрочните избори, втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на "Продължаваме Промяната" (ПП). До това се стигна след като през декември ГЕРБ се провали с първия мандат, тъй като парламентът отхвърли номинирания за премиер проф. Николай Габровски.

Мандатът прие бившият министър на образованието акад. Николай Денков, когото ПП излъчи за кандидат-премиер. Той има седмица, за да предложи проектокабинет или да върне мандата. Решението ще зависи от това дали в парламента ще се събере мнозинство за декларация с управленски приоритети, която Денков ще внесе. Тя най-вероятно ще бъде подкрепена от "Продължаваме Промяната", "БСП за България", "Демократична България" и "Български възход", които в последния работен ден на 2022 г. обсъдиха възможните приоритети пред евентуалното бъдещо управление.

Но четирите формации нямат мнозинство, за да изберат правителство, поради което решението в крайна сметка зависи от ГЕРБ. От тях се очаква да подкрепят кабинет с мандата на ПП без да участват в него, което най-вероятно няма да стане и тогава ще дойде ред на последния трети мандат.

Заедно с акад. Денков при президента дойдоха съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев, както и председателят на парламентарната група Андрей Гюров.

"Получавате този проучвателен мандат в първия работен ден на новата година, когато традиционно си пожелаваме здраве, мир и благоденствие, когато гледаме с надежда и очакване за повече разум, за повече диалог и разбирателство, за единение около важните за страната ни приоритети", каза президентът Румен Радев при връчването на мандата и добави:

"Вярвам, че ще използвате времето в рамките на предстоящата седмица да потърсите необходимата подкрепа от останалите политически сили, така че в рамките до седем дни да се върнете с изпълнен мандат и проектосъстав на Министерски съвет".

"Ние сме убедени, че трябва да направим всичко, което е необходимо, за да съставим правителство през настоящия период. Натрупани са много проблеми, забавени са реформи и имаме нужда от правителство, което да обединява хората и да решава техните проблеми", отвърна акад. Денков.

Той каза, че приема този мандат от името на ПП с ясното съзнание, че задачата е изключително трудна.

"Използвахме празничните дни, за да дефинираме четири национални цели, които смятаме, че обединяват хората и политическите формации, които те представляват и да направим списък от дейности, които, ако изпълним през 2023 г., ще се приближим към изпълнението на тези национални цели и ще върнем вярата в хората, че политиците работят за тях", каза акад. Денков.

Той уточни, че в обсъждането на тези цели и дейностите към тяхното изпълнение са се включили три политически формации – ДБ, БСП и БВ.

Акад. Денков изрази надежда, че и другите политически сили ще се включат в този процес.

"Подготвената декларация ще бъде внесена като проект на решение на Народното събрание с идеята, че то трябва да подкрепи националните приоритети и дейностите за тяхната реализация", каза Денков. По думите му, ако този проект на решение получи подкрепа от мнозинството, ще върнат мандата със списък на членове на Министерския съвет, който да бъде гласуван след това. Ако проектът на решение не получи одобрение от мнозинството народни представители, това означава, че в НС няма подкрепа за изпълнение на тези национални цели, така че ще трябва да върнем мандата неизпълнен, допълни кандидат-премиерът на "Продължаваме Промяната".

Много се надявам, че следващите дни ще бъдат изпълнени с разум и ние можем да върнем вярата на хората, че има кой да работи за тях, каза още акад. Денков. Той предостави на държавния глава Румен Радев копие от тази декларация.

Денков кани по-късно във вторник на разговори партиите в парламента, за да им представи декларация с приоритети на едно евентуално редовно правителство.

Междувременно „Продължаваме Промяната“ (ПП) внесе в парламента проект на Решение за определяне на приоритетните национални цели и задачи пред 48-ото Народно събрание на Република България и мерките, необходими за тяхното постигане, съобщиха от пресцентъра на партията.

От ПП предлагат всички парламентарно представени партии да се обединят около четири национални цели:

Развитие на конкурентна иновативна икономика;

Гарантиране на национална сигурност и върховенство на правото;

Постигане на енергийна независимост и устойчиво развитие;

Намаляване на неравенствата и достъп до качествено образование и здравеопазване.

„Обединението около тези национални цели би ни приближило към постигането на нашата обща цел: развитието на България като справедлива държава с висок жизнен стандарт и иновативна конкурентна икономика, подкрепена от високообразовано, здраво, съзидателно и солидарно общество от свободни граждани, които са горди с миналото си, щастливи в настоящето и спокойни за бъдещето“, посочват от партията.

mediapool.bg