Кламер БГ - Новини: Радев привика спецслужбите заради "атаки към българи" в Северна Македония

Радев привика спецслужбите заради "атаки към българи" в Северна Македония

България

|
Пон, 01 Март 2021г. 18:02ч.
Радев привика спецслужбите заради "атаки към българи" в Северна Македония

Президентът Румен Радев събра шефовете на службите за сигурност, за да бъдат предприети "своевременни мерки за адекватна защита на правата на българските граждани зад граница, когато те са обект на атаки само заради националното си самосъзнание".

От президентството обясниха, че повод за срещата е полученото в президентската институция писмо от Културния център "Иван Михайлов" - Битоля, както и сигнали на наши сънародници от Република Северна Македония, за зачестили прояви на накърняване на техните права само поради обстоятелството, че се самоопределят като етнически българи.

От "Дондуков" 2 в не уточняват какви конкретни мерки са набелязани.

Президентът повдигна темата миналата седмица, като поиска управляващите да предприемат мерки срещу дискриминацията на хора с българско самосъзнание в Северна Македония.

Това стана причина за ново напрежение с правителството. От Външно министерство реагираха с позиция, според която ведомството "винаги е реагирало на подобни сигнали на всички дипломатически нива и често е съобщавало публично за тези свои действия".

По-твърдото отношение към Северна Македония се ползва с висока подкрепа в България и само една партия – ДПС, е за по-умерено поведение спрямо Скопие. Президентът и управляващите са на една позиция – да не се правят отстъпки към Северна Македония, докато не бъдат изчистени двустранните спорове.

Така България се озова в неудобната ситуация да спре Скопие по пътя му към Европейския съвет като не подкрепи преговорната му рамка.

След това решение отношенията със Северна Македония още повече се изостриха.

Миналата седмица Радев коментира, че "българите в Република Северна Македония трябва да имат равни права с тези на останалите граждани на страната в съответствие с най-високите световни и европейски стандарти".

Освен това Радев подкрепи и "отправените призиви българските институции да улеснят процедурите за придобиване на българско гражданство за открито заявяващите българската си идентичност наши сънародници в РСМ, а институциите в югозападната ни съседка да създадат всички условия и да гарантират правото на сънародниците ни на свободно и ясно волеизявление да се самоопределят като българи по произход в съответствие с принципите на международното право".

В същото време в понеделник българският посланик в Скопие Ангел Ангелов се срещна със специалния представител на правителството на Република Северна Македония за България Владо Бучковски.

"Сред акцентите в разговора бяха връзките в областта на медиите, образованието, културата, здравеопазването и инфраструктурните проекти. Специално внимание бе поставено върху на готовността на двете страни за изграждане на граничния контролно-пропускателен пункт "Клепало" между общините Струмяни и Берово", съобщиха от Външно министерство.

Няма информация на срещата да са били обсъждани "атаки срещу българи", за които говори президента Румен Радев.

mediapool.bg