Кламер БГ - Новини: Радев: Мораториумът върху цените на тока може да доведе до други проблеми

Радев: Мораториумът върху цените на тока може да доведе до други проблеми

България

|
Пон, 20 Дек 2021г. 13:20ч.
Радев: Мораториумът върху цените на тока може да доведе до други проблеми

Румен Радев, сн. БГНЕС, архив

Не бива да се допуска след края на одобрения от Народното събрание мораториум върху цените на тока и парното той да създаде други големи проблеми, които в момента дори не могат да се предвидят, призова президентът Румен Радев.

"Цените на електрическата енергия са огромен проблем не само в България, а в целия Европейски съюз. Затова трябва да се вземат всички необходими мерки, които да облекчат положението, както на домакинствата, така и на небитовите потребители. Това трябва да става изцяло в рамките на закона и мисля, че тук се нуждаем от един задълбочен експертен анализ какво става с нашата енергийна система".

Консултативният съвет за национална сигурност /КСНС/ по темата за Република Северна Македония ще бъде свикан в първата половина на януари, каза Румен Радев пред журналисти след церемонията, на която Централната избирателна комисия връчи удостоверенията на избраните за президент и вицепрезидент на България.

Важно е да има становище на този политически орган, в който и партиите да имат ясна консолидация какво трябва да се направи, така че да ускорим процеса за интеграция на Република Северна Македония в ЕС, но при отчитане и спазване на българския национален интерес, коментира Радев.

Той отговори на въпрос защо се е наложило той да присъства на последната среща на лидерите на ЕС в Брюксел вместо министър-председателя.

"Нотификацията за моето участие е изпратена 10 дни преди началото на Съвета на ЕС. В предварителните разговори, такива винаги се водят няколко дни преди съвета, участвах аз. Тогава не беше ясно кога точно ще има правителство", заяви Радев.

Той очерта като основни приоритети в работата си и през втория си мандат укрепване на държавността, повече справедливост, повече законност, отстояване на националните интереси, създаване на всички необходими условия и подкрепа на институциите в тяхната работа, така че България да се развива като просперираща модерна европейска държава.

"Ще бъда по същия начин критичен, там където има отклонения...Ще продължим да обединяваме усилията на обществото за създаване на условия за развитието ни като свободна, демократична, просперираща европейска страна", каза Румен Радев.

Той се обърна към всички български граждани и благодари за доверието.

"Това е чест, но и огромна отговорност за пътя, по който върви България. Ще вложим всичките си усилия с г-жа Йотова, за да оправдаем това високо доверие. Ще продължим да отстояваме националните интереси, да работим за благоденствието на всички български граждани, да допринасяме за сътрудничеството и взаимодействието", каза Радев.

mediapool.bg