Кламер БГ - Новини: Радев: Санкциите срещу Москва не носят никакви конкретни ползи

Радев: Санкциите срещу Москва не носят никакви конкретни ползи

България

|
Пет, 17 Фев 2017г. 13:28ч.
Радев: Санкциите срещу Москва не носят никакви конкретни ползи

Санкциите срещу Москва не носят никакви конкретни ползи и единствено вредят на икономиките на Русия и Европейския съюз, заявява президентът Румен Радев в интервю, публикувано на уебсайта на телевизия "Евронюз". От него става ясно, че българският държавен глава продължава да гради позицията си за санкциите върху надеждата за подобряване на отношенията между САЩ и Русия след встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп.

Интервюто е взето на 28 януари в София от журналистката Изабел Кумар и е било излъчено по телевизията късно в четвъртък вечерта.

В Разговора интервюиращата определя Радев като “защитник на облекчаването на санкциите и намаляването на напрежението с Русия". Но което той отговаря утвърдително: "Да, категорично мисля, че санкциите не носят ясни ползи - те по-скоро нанасят щети на икономиките на Русия и ЕС".

Попитан дали ще настоява България да се обяви срещу продължаване на санкциите, когато ЕС гласува по този въпрос през юли, президентът отначало казва, че „до юли има много време, а контекстът се мени с всеки изминал ден“. След което продължава отговора си с въпрос:

"Да си представим една интересна ситуация. Когато правителствата на Доналд Тръмп и Владимир Путин постигнат споразумение за подобряване на диалога, увеличаване на доверието и спрат да мислят през призмата на санкциите, как ще реагира Европа?"

На напомнянето, че санкциите са в отговор на действията на Русия в Крим и че отмяната им би могла да се тълкува като пренебрегване на международното право, Румен Радев казва:

"Ясно е, че анексията на Крим е нарушение на международното право и България подкрепя твърдо всички принципи на международното право. Големият въпрос сега е колко дълго Европа ще стои разделена от санкции, които подкопават доверието - 5, 10, 50 години?"

Радев периодично повтаря тази гледна точка за санкциите срещу Русия, която съвпада и с позицията на БСП. От предизборната кампания се запомниха изявленията му, че Крим е де факто руски, след като беше анексиран през 2014 г., и че той ще работи за отмяна на санкциите на ЕС срещу Москва.

Същевременно, особено след като бе избран за президент, в поредица интервюта за западни медии той акцентира, че България трябва да бъде силен и активен член на НАТО и ЕС.

mediapool.bg