Кламер БГ - Новини: Радев: Няма как да подпиша указ без съгласуване

Радев: Няма как да подпиша указ без съгласуване

България

|
Съб, 15 Септ 2018г. 15:41ч.
Радев: Няма как да подпиша указ без съгласуване

Няма как да подпиша указ, при положение, че няма съгласуване, което законът изисква, каза президентът Румен Радев в събота.

Той добави, че има ясна законова процедура, която очаква да се спазва.

"У нас сякаш се превърна в норма погазването на закона, а когато някой го спазва, вие ме питате защо. Аз мисля, че това вече е диагноза за нашата демокрация”, каза Радев пред журналисти в Kaзанлък.

Така Радев даде сигнал, че няма да бърза с издаването на указ за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР, за да стане вътрешен министър.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов от своя страна коментира в събота, че липсата на президентски указ се дължи на технически проблем, а не на търсенето на политическа конфронтация.

"Срокът беше доста кратък, а президентът имаше пътуване в чужбина и вероятно това не му е позволило да подпише документа. Вярвам, че всичко е въпрос на време и в сряда ще можем да гласуваме новите министри в Народното събрание", е посочил Цветанов.

Невнасянето на указа в парламента отложи планираното за четвъртък гласуване на три министерски оставки и избор на нови министри. Както се разбра, правителството е внесло в президентството искането за освобождаване на Маринов в сряда сутринта, макар че самата му номинация за министър бе обявена от премиера в понеделник.

По-рано тази седмица от президентството заявиха, че държавният глава не можел да взема кадрови решения "под натиск" и че ще подпише указа след завръщането си от Рига в петък.

Президентът и правителството трябва да съгласуват и смяната на няколко десетки посланици, но процесът зацикли и няма публична информация как вървят преговорите.

Допълнителен източник на напрежение се оказа решението на правителството тази година премиерът Бойко Борисов, а не Радев да води българската делегация за годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

В събота държавният глава коментира, че

обилните обяснения от Министерски съвет по темата "категорично не отговарят на истината“.

"Проблемът изобщо не е дали ще ходи президентът или премиерът. Проблемът е дали се спазва законът, как се вземат решенията и дали се спазва духът на Конституцията“, заяви Румен Радев.

Президентът посочи, че Министерството на външните работи е нотифицирало в ООН премиера като ръководител на българската делегация без абсолютно никакво уведомяване на президентската институция.

В петък външният министър Екатерина Захариева обясни, че делегацията за годишната сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк е била съгласувана с президентството.

Държавният глава системно критикува управляващите по широк кръг теми – от съмненията за корупцията до провала на модернизацията на армията, но миналата седмица в обръщение към нацията посочи, че предсрочни избори не отварят перспектива.

По-късно премиерът Борисов разтълкува пред медиите какво е искал да каже Радев: "Той каза, че сега не е моментът за избори, но ако има една нова партия, това вече ще е друго. Хващайте нюансите". Управляващите смятат, че президентът се опитва да инициира нов политически проект и да свали правителството.

mediapool.bg