Кламер БГ - Новини: Радев: Вече си говорим със Скопие и това е начинът за отваряне преговорния процес за ЕС

Радев: Вече си говорим със Скопие и това е начинът за отваряне преговорния процес за ЕС

Европа

|
Пет, 09 Юли 2021г. 19:41ч.
Радев: Вече си говорим със Скопие и това е начинът за отваряне преговорния процес за ЕС

Радев и Пленкович

Европейската перспектива на Република Северна Македония обсъди президентът Румен Радев с изпълнителния зам.-председател на ЕК Маргрете Вестагер и с премиера на Хърватия Андрей Пленкович, които гостуват в София за срещата на върха и бизнесфорума от инициативата "Три морета".

"Няма друга държава в ЕС, за която тази тема да е по-важна така, както за България, защото гражданите от двете страни на границата с Република Северна Македония са братя с обща история", заявил Радев пред Вестагер, цитиран от прессекретариата на Президентството. Той посочил, че най-важният диалог за постигането на напредък в европейската интеграция на югозападната ни съседка е между България и Република Северна Македония.

"Само така ще се постигнат конкретни, устойчиви и необратими резултати, които да доведат до започване на преговори за членство в Европейския съюз от страна на Република Северна Македония", допълва държавният глава.

Не се посочва дали е имало коментар от страна на Вестагер по темата. Пленкович обаче е казал, че е в интерес на целия регион да бъде постигнат напредък в разговорите за присъединяване на Скопие към Евросъюза.

Радев е отбелязал, че диалогът с югозападната ни съседка е възстановен през последните месеци и именно това е пътят за постигането на устойчиви и необратими резултати в двустранните отношения на България и Република Северна Македония, които да открият началото на преговорния процес за членство в Европейския съюз за нашата съседка.

mediapool.bg