Кламер БГ - Новини: Радев: Без промени в македонската конституция да не се отварят вратите за ЕС

Радев: Без промени в македонската конституция да не се отварят вратите за ЕС

България

|
Вт, 22 Фев 2022г. 13:53ч.
Радев: Без промени в македонската конституция да не се отварят вратите за ЕС

Сн. БГНЕС

Президент Румен Радев призова правителствата на България и Северна Македония наред със задълбочаването на икономическите отношения, да се захванат с решаването на отворените политически въпроси. Той се среща в понеделник с македонски българи в София, като поиска ясни гаранции от Скопие, за да може България да одобри преговорната му рамка за ЕС.

"Вписването на македонските българи в конституцията на Северна Македония трябва да е задължително за даване начало на преговорите. Преди да отворим вратата за начало на преговорите да видим ясен устойчив процес за изкореняване на езика на омразата", посочи Радев.

"Наред с всички дейности за задълбочаване на сътрудничеството в икономиката, транспорта и културата, трябва да има ясен календарен график за решаване на отворените политически проблеми. Тяхното загърбване рано или късно ще доведе до блокиране на процеса на евроинтегриране на Северна Македония", допълни той.

Идеята на правителството на Кирил Петков е да нормализира отношенията със Скопие, като се търсят общите ползи, и се създаде атмосфера на доверие. Това трябва да отвори възможности и за пробив по най-спорните въпроси като историята, например. За целта вече работят пет общи групи, които търсят възможните общи ползи между двете държави в икономиката, инфраструктурата, културата и други области.

Радев обаче налага като конкретно условие промяна на македонската конституция, което няма изгледи да стане в кратък срок. Българите трябва да бъдат записани наравно с останалите народности в конституцията, но за тези промени е нужно мнозинство от две трети и позицията на опозицията е от съществено значение.

"Това не е намеса във вътрешните дела на Северна Македония. Напротив, това е израз на нашата загриженост и подкрепа за ефективния път към членство в ЕС", каза Радев.

"Не подкрепям всякакви идеи за малцинства и никакви сепаратистки течения, но подкрепям вашия стремеж да бъдете пълноправни граждани на вашата страна, да имате място в квотното представителство в администрацията, да станете видими в правния мир на вашата страна", обясни той.

"Вашите деца да не се срамуват да се нарекат българи".

Той призова и за изкореняване на идологемите от тоталитарното минало.

Радев прие на "Дондуков" 2 представители на политическата партия Граждански демократичен съюз (ГДС), на сдруженията "Културен център "Иван Михайлов" -Битоля, "Трибуна" - Прилеп, "Македонско-Българско приятелство" -Скопие, "Коридор 8" -Скопие, "Интеракция" -Охрид, "Единство"-Кочани.

От своя страна лидерът на Гражданския демократичен съюз /ГДС/ Петър Колев посочи, че организациите на македонските българи искат да бъде защитено българското културно и историческо наследство в РСМ, защото то се реши всекидневно.

"Затова настояваме за неотложни действия в посока да бъдат направени промени за изсветляването на историческата истина за нашите общи предци, която безспорно, ясно и категорично да бъде отразена в образователния процес в РСМ, защото никой от нас повече не може да търпи децата ни да се връщат от училище разревани, защото българите там са обявявани за фашисти, окупатори и татари, които са били най-големият враг на нашата държава РСМ. Това положение, този език на омразата не може да се търпи нито от нас, нито от целия цивилизован свят. Очакваме ясни и категорични действия в тези посоки", посочи той.

mediapool.bg