Кламер БГ - Новини: Пътуването за Герьовден ще е свободно - контролните пунктове отпадат още тази нощ

Пътуването за Герьовден ще е свободно - контролните пунктове отпадат още тази нощ

България

|
Вт, 05 Май 2020г. 18:28ч.
Пътуването за Герьовден ще е свободно - контролните пунктове отпадат още тази нощ

Контролно-пропускателните пунктове на входовете и изходите на областните градове в страната отпадат още тази нощ. Влизането и излизането от големите градове ще става свободно и без декларации от 00:00 часа на 6 май, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Заповедта вече е подписана от здравния министър Кирил Ананиев.

Очакваше се пунктовете да бъдат махнати в следобедните часове на почивния 6 май.

Пунктовете бяха въведени от 21 март, за да се ограничи "безцелното движение" на хора от и към областните градове. През КПП-тата се пускаха само хора с попълнени декларации, че пътуват по работа, здравословни причини, за да се погрижат за болен близък, да се върнат на постоянния си или настоящ адрес или други. Започнаха и проверки на подадените декларации, а хората, които са излъгали за причината, заради която пътуват, бяха заплашени с наказания. Най-често засичаното нарушение беше декларация за пътуване по работа от хора, които са вписани като безработни.

Заради контрола редовно се образуваха огромни изнервени опашки на пунктовете, особено около Великденските празници, когато София бе блокирана и бдителността на властите бе най-висока. Вътрешният министър обяви измамилите в декларациите си за "тарикати", а адресната регистрация в София се оказа недостатъчна, за да могат заминалите от столицата да се приберат обратно.

Отпадането на контрола около областните градове беше обявено преди дни заедно с отпадането на изискването за носене на маски на открито, с отварянето на басейните и тенис кортовете, заведенията с тераси и градини на открито, както и с позволението за индивидуален спорт.

mediapool.bg